BİSİKLET SPORUNU KALKINDIRMA DERNEĞİ

Sivil toplum kuruluşu.

Ülkemizde yarışma bisikleti ve yedek parçası imal edilmediği, ithalatın yapılmadığı yıllarda bunları temin sıkıntısı çekiliyordu. Bu sebeple sporcular yurt içi ve uluslararası yarışmalarda kalitesiz ve eskimiş bisikletlerle mücadele etmek zorunda kalıyorlardı. 1924’ten itibaren bisiklet sporu yapmaya başlayan Konyalı sporcular da bu durumdan olumsuz etkileniyordu. 1960’lı yıllardan itibaren bu spor dalında söz sahibi olan Konyalı sporcular, yol yarışlarında miadını doldurmuş olan Automoto, pist yarışlarında da Terrot marka bisikletlerle yarışmalarına rağmen birçok Türkiye şampiyonluğu kazanmışlardır. Türkiye turunun düzenlenmeye başlandığı ilk yıllarda İstanbul’da bir firmanın ithal ettiği Bianchi bisikletler sıkıntıyı biraz olsun hafifletse de dünya şampiyonası ve uluslararası etaplı turlarda hafif, birinci kalite bisikletlerle yarışmak gerekiyordu.

1970’li yıllarda kotadan bisiklet ve malzeme ithali çıkarıldığı için beden terbiyesi müdürlükleri bunları resmî yollardan satın alamaz oldu. Bisiklet ve malzeme teminine çare bulmak amacıyla 1975’te Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ali Erkan başkanlığında Bisiklet İl Temsilcisi İbrahim Önder, Beden Terbiyesi Müdür Yardımcısı Zeki Ülker, iş adamı Münir Abka, gazeteci ve bisiklet hakemi Nail Bülbül, iş adamı Mustafa Sarıgül, eski bisikletçilerden Nusret Ergül ve Sadık Keleş’in yer aldığı “Konya Bisiklet Sporunu Kalkındırma ve Bisiklet Sporcularına Yardım Derneği” kuruldu. Başkan Erkan, bedelini bizzat ödeyerek İtalya’dan kaliteli dört pist bisikleti getirtti. Türk millî takımı 1979’da Split, 1983’de Tunus’taki Akdeniz Oyunları ile 1985’te Konya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda bu bisikletlerle yarışmıştır.

Yıllardır bir yandan bisiklet ve yedek parça temin eden, bir yandan da başarılı olan sporcuları ödüllendiren bu dernek örnek alınarak başka illerde de benzerleri kurulmuştur.

Hâlen Fatih Yılmaz’ın başkanı olduğu dernekte bugüne kadar Münir Abka, İbrahim Önder, Şeref Nalçacıgil, Süleyman Okur, Necdet Erben, Kemal Kocaman, Teyfik Erdoğdu ve Erhan Sözen başkanlık yapmışlardır.

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA