DİKİLİTAŞ, NİYAZİ YALÇIN

Gazeteci, yazar ve şair. (03.04.1944-19.10.2004)

Konya’da doğdu. Babası Osman Bey; Hoca Hacı Seyit Mehmet Efendi, Ahmet Efendi ve Abdurrahman Efendi adlarında üç müftü çıkaran ve Kapı Camii mütevelliliğini üstlenen bir sülaleye mensup; annesi Vasfiye Hanım da Konya’nın tanınmış din âlimlerinden Ağrıslı Mustafa Efendi ile Yörük Hacı Şükrü Efendi’nin torunu Ağrıslızade Mehmet Tevfik Efendi’nin kızıdır. İlkokulu, önce babasının memuriyeti dolayısıyla bulundukları Malatya’da Fırat İlkokulunda, sonra Konya Kız Tatbikat İlkokulunda okudu. Konya Karma Ortaokulu ve Konya Lisesinde tahsiline devam etti. Ortaokul ve liseden hocaları Oğuz Tansel* ile Ali Çiçekli’nin etkisiyle bu yıllarda şiir yazmaya başladı. İlk şiiri, edebiyat öğretmeni Kemal Or’un* hazırladığı Okullar Şiir Antolojisi-1969 isimli kitapta yayımlandı. Konya Lisesi yıllarında, edebiyata ilgi duyan bazı arkadaşlarıyla Feyzi Halıcı’nın* ünlü Çağrı* dergisinin yanı sıra yerel gazetelerde kültür ve sanat sayfalarının hazırlanması, Kayalı Park’ta* düzenlenen şiir günlerinde yer alınması bu faaliyetlerin önemlilerindendir. Bu yıllarda Konya Lisesince düzenlenen şiir yazma ve okuma yarışmasında birincilik kazandı.

Gazeteciliğe 1963 yılında Sabah* gazetesinde başladı. Sırasıyla Yeni Meram*, Anadolu’da Hamle*, Yeni Gazete (bk. Hakimiyet*), Konya Postası*, Anadolu Manşet* gazeteleriyle Flaş* dergisinde yazı ve hiciv dörtlükleri yayımlayıp özel ilaveler hazırladı. Bunlardan Yeni Gazete ile Flaş’ın bir dönem genel yayın yönetmenliklerini yürüttü.

Yalçın Dikilitaş’ın Konya tarih, kültür ve sanatı adına iki unutulmaz hizmetinden ilki Cönk* kültür ilavesi, diğeri de –zaman zaman bu ansiklopediye de kaynaklık eden- Konya Ansiklopedisi çalışmalarıdır. Ömrünün son yıllarını hasrettiği, klasörler dolusu bilgi ve malzeme topladığı bu çalışmanın yayımlanmasını da Konya tarihine, kültürüne, sanatına dair çok önemli yazılar kazandıran Cönk’ünü ilk kez dergi olarak görmek de Dikilitaş’a nasip olmadı. Cönk’ün dergi hüviyetiyle okuyucusuyla buluşmasından birkaç gün önce geçirdiği kalp krizi sonucu 19 Ekim 2004’te vefat etti.

Üçler Mezarlığında metfun olan N. Yalçın Dikilitaş, evli ve dört çocuk babası idi.

Niyazi Yalçın Dikilitaş (O. V. Dikilitaş)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Uz, 2004a, 177-178; Işık, 2008a, 150-151; “Vefatının 5. Yıldönümünde N. Yalçın Dikilitaş Özel Sayısı”, Akademik Sayfalar (Merhaba), Konya, c. IX, sy. 30, s. 465-480. ALİ IŞIK