BORNMUELLERA KIYAKII

Yerel endemik bitki.

10-20 cm boyunda, tabandan çok sayıda dallı, çatalsı tüylü, çok yıllık dik bir bitkidir. Yapraklar, tabanda rozet biçimli, ipliksi, 10-20 mm, 3-4 parçalı tüylü veya çatalsı tüylü, bazen tüysüzdür. Basit, yalancı şemsiye biçiminde, 20-30 adet olan çiçekleri meyvede uzar. Çanak yaprak (sepal) sarımsı yeşil, eliptik, 2 x 2 mm, kıkırdaksı kenarlı, tüysüz veya birkaç çatalsı tüylüdür. Taç yaprak (petal) beyaz, hemen hemen dairesel, 5 x 3 mm’dir. Olgun meyve (silikula) küresel, 1 x 1 mm ve tüysüzdür.

Çiçekleme mayıs, haziran aylarında gerçekleşir. Bu lokal endemik tür serpantin kayalıklar üzerinde ve karaçam orman açıklıklarında 1400-1700 m’de yayılış gösterir.

Bu tür ilk kez 1997 yılında Ahmet Aksoy ve Suat Kıyak isimli bilim adamları tarafından Konya-Derebucak-Çamlık kasabası, Kızıldağ orman açıklıklarından toplanılmış, daha sonra otörleri tarafından yeni tür olduğuna karar verilerek, 2000 yılında hemiptera uzmanı, Böcekçi Suat Kıyak’ın onuruna isimlendirilmiş ve bilim dünyasına sunulmuştur.

Bu bitki İran-Turan Fitocoğrafik bölgesi için yerel endemik bir türdür. IUCN ölçütlerine göre bu tür “EN [tehlikede]” kategorisinde değerlendirilmiştir.

TUNA UYSAL

BİBLİYOGRAFYA

  • Aytaç-Aksoy, 2000, 485-490; T. Ekim vd., 2000.