DOĞANHİSAR

Başköy Camii

Kare planlı cami, moloz taş duvarlıdır. Ahşap sütunların taşıdığı üst örtü toprak dam üzerine kırma çatılıdır. Batı duvarın kuzey köşesinde minaresi bulunmaktadır. Cami mihrap duvarına dik yerleştirilen dört sıra ahşap sütunlarla boyuna beş sahına ayrılmış, tavan ağaçları alttan kaplanmıştır. Sahın düzeninde aralıklar farklı ölçüleriyle düzensiz bir görüntü ortaya koymaktadırlar.

Ahşap mihrap nişi bordürlerle çevrilidir. Bu bordürler üzerinde dışa doğru ajur tekniği ile işlenmiş mavi, kırmızı, mor zemin üzerine; kıvrımlı dal arasında palmet, elips alan içinde palmet, yapraklı kıvrımlı dallar arasında üzüm salkımları yer almaktadır. Minber üzerinde zengin bir ahşap süsleme görülür. Geçit ve süpürgelik üstündeki açıklıklar kemerlidir. Yan aynalıklar üzerinde de stilize edilmiş bitkisel motiflere yer verilmiştir.

Girişin hemen sağından yükselen ahşap bir merdivenle kadınlar mahfeline çıkılmaktadır. Caminin geç döneme ait olup diğer camilerde de görüldüğü gibi buranın da Müslim Gökçek isimli nakkaş tarafından 1957 yılında tezyin edildiği anlaşılmaktadır.

Kitabesi olmayan yapı, mimari özelliklerinden hareketle XX. yüzyıl başlarına tarihlendirilebilir.

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, III/1730-1732.