DOĞANHİSAR

Deştiğin Ulu Cami

Deştiğin kasabasında 1871 yılında inşa edilen cami, Konya’nın ahşap direkli, nakışlı camilerinin en güzel örneklerinden birisidir. Kare planlı caminin girişi doğu cephesinde, kuzey köşesine yakındır. Bu cephede fazla geniş olmayan bir revak son cemaat yeri/yazlık kısım bulunmaktadır. Bu kısım geniş yastıkları olan altı ahşap direklidir. İbadet yerinden ziyade namazın beklendiği bir “hayat” görevi görür.

Cami büyük bir sağır sivri kemer içerisinde bursa kemerli bir kapı açıklığına sahiptir. Harim mihraba dik üç sahınlıdır. Sahınları kare kesitli dört büyük, duvarla bitişen yerlerde yarım ahşap ayaklar oluşturur. Kuzey kesimindeki mahfil daha küçük ahşap ayaklar tarafından taşınır. Mahfilin ortasındaki beşgen köşk harime çıkıntı yapmaktadır.

Ahşap ayaklar bağdadi tarzında ahşap kaplı bursa kemerleri ile birbirine ve duvarlara birleştirilmiştir. Orta sahın daha geniş ve yüksektir. Tavan içten bütünüyle tahta kaplıdır.

Orta sahın ortasında elips, yan sahınlarda dairevi bitkisel bezemeli göbekler vardır.

Ahşap süsleme bakımından caminin mihrap, minber ve kürsüsü önemlidir. Mihrap nişini çevreleyen ana bordürlerde bitkisel bezemeler yer alır. Minberin sadece doğu aynalığı özgündür ve aynalığının içerisi vazodan çıkan çiçeklerle doldurulmuştur.

Kalem işi süslemeler yan duvarlarda yer alır. Büyük panolar içerisinde hayat ağaçları, hurma ağaçları, vazoda çiçekler, yıldızlar, çarkıfelekler, kılıçlar, değişik yazılar ve aslan başı şeklinde “Ali” yazısına yer verilmiştir.

Nakışlardaki H 1294 tarihi dikkate alındığında cami, 1871’de inşa edilmiş, nakışları 1879’da bitirilmiştir.

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, III/1733-1736.