DOLAP PARE ÇEŞMESİ

Erken Cumhuriyet Dönemi eseri.

Çeşme, Karatay ilçesine bağlı Çelebi Mahallesi’nde Aslanlı Kışla ile Dolap Pare caddelerinin kesiştiği köşede yer alır. Mehmet Önder* bu çeşmeyi “Dolaplar Çeşmesi” olarak adlandırmıştır (Önder, 1971, 303). Mülkiyeti Belediyeye ait olan çeşme günümüzde kullanılmamaktadır.

İnşa kitabesine göre H 1342/M 1924 senesinde hayırsever vatandaşlar tarafından yaptırılmıştır. Eser, düzgün kesme ve büyük blok taşlardan inşa edilmiştir.

Yatay dikdörtgen bir kütle arz eden yapı, 2,25 m yüksekliğinde, tek cepheli, dikdörtgen formlu ve teğet kemerlidir. Cephedeki sadeliği, alınlıktan itibaren aşağıya doğru devam eden bu teğet kemerli niş bozmaktadır. Yapının önünde oldukça küçük boyutlu bir su yalağı bulunmaktadır. Yalağın her iki tarafında niş içine yerleştirilmiş oturma sekileri yer almaktadır. Yapının ön cephesinin zamanla toprak yığınlarıyla dolması sebebiyle su yalağı ve sekiler günümüzde görünmemektedir. Yalağın üzerinde yaklaşık 0,41 m çapında şemse motifi şeklinde ayna taşı bulunur. Ayna taşının merkezinde bugün kapatılmış lüle deliği vardır. Ayna taşının üstünde yuvarlak kemerli bir taslık, taslığın üstünde ise 0,28 mx0,50 m ölçülerinde üç satırlık kitabesi yer alır.

Yapı, süsleme özellikleri açından zengin değildir. Çeşmenin kemer köşeliklerine gülbezek motifleri işlenmiştir. Üst örtü ise düz bir silmeyle sonlandırılmaktadır.

Dolappare Çeşmesi

MURAT KARADEMİR

BİBLİYOGRAFYA

  • Önder, 1971, 303; Karpuz, Envanter, 2009, I/527-528