BOSNA HERSEK MAHALLESİ

Selçuklu ilçesine bağlı yeni bir mahalle.

Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bosna Hersek Mahallesi, nüfus açısından Türkiye’nin büyük mahallelerinden biridir. Konya-İstanbul karayolunun (Yeni İstanbul Caddesi) sağ tarafında yer alan Bosna Hersek’te ilk toplu konutlar 1980’li yılların başında inşa edilmeye başlandı. Bir uydu kent olarak planlanan bölge Bosna Hersek adını almadan önce “3 No’lu Gecekondu Önleme Bölgesi” olarak anılıyordu. Köyden şehre göç oranının artmasıyla birlikte artan konut ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla bölgede çok sayıda toplu konut kooperatifi kuruldu. 1980’li yılların sonunda Selçuk Üniversitesinin bazı bölümlerinin Alâeddin Keykubat Yerleşkesi’ne taşınmasıyla birlikte bu bölgede konut ihtiyacı daha da arttı. Bu yıllarda devletin Toplu Konut Fonu aracılığıyla konut kooperatiflerine verdiği teşvikler sayesinde bölge, Konya’da konut kooperatiflerinin en yoğun olduğu semt haline dönüştü. 26 Mart 1989 tarihinde Selçuklu ilçesinin ilk belediye başkanının seçilmesiyle birlikte bölgedeki şehirleşme hareketi ivme kazandı.

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Konya halkı maddi ve manevi olarak Boşnakların yanında yer aldı. Savaş sırasında ve savaş bittikten sonra gelip giden heyetler sayesinde iki halk arasında bir yakınlaşma oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek’in Travnik, Selçuklu Belediyesi ise Teşanj şehri ile kardeş şehir oldu. Selçuklu Belediyesi, Boşnakların Bosna Savaşı’nda sergiledikleri kurtuluş mücadelesi anısına bu mahalleye “Bosna Hersek” adını verdi. Bosna Hersek’in güneyinde bulunan mahalleye ise “Sancak” adı verildi. Mahallenin isim levhası 5-8 Nisan 2001 tarihleri arasında Bosna Hersek eski devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in Konya’ya yapmış olduğu ziyaret sırasında çakıldı. Temeli 25 Haziran 1995 tarihinde atılan ve bir süre sonra tamlanan “Saraybosna Parkı” da mahalle sınırları içerisindedir. Mahallede bulunan ikinci büyük yeşil alan ise 27.162 metrekare büyüklüğündeki Cumhuriyet Parkı’dır.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi verilerine göre 2009 yılında mahallede 12.861 konut, 785 işyeri ve 1.145 bina bulunmaktadır. Mahallenin nüfusu 2009 verilerine göre 33.869 kişidir. Bosna Hersek’te Kayalar, Büyük Hizmet Kent, Yörünge ve Yunus Emre adlı dört cami bulunmaktadır. Tekirova Sokağı’ndaki Bosna Hersek Ulu Camii’nin inşaatı hâlen devam etmektedir. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009’da hizmete açılan ve Türkiye’nin en büyük gençlik merkezlerinden biri olan Gençlik Merkezi, Yeni İstanbul Caddesi üzerinde, Bosna Hersek girişinde bulunmaktadır. 5.160 metrekarelik alana inşa edilen Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde sinema salonu, kongre salonu, buz pisti, bilgisayar, resim, enstrüman, el sanatları ve yabancı dil atölyeleri, spor salonu, amfi tiyatro, basketbol sahası ve kafeterya gibi bölümler bulunmaktadır.

2015 yılı TÜİK verilerine göre Bosna Hersek Mahallesi’nin nüfusu 39.789’dur

Bosna Hersek Mahallesi haritası

AHMET KUŞ

BİBLİYOGRAFYA

  • Anonim, 1986, 1; Anonim, 1995; Anonim, 1999, 30-31; Anonim, 2001, 21; Anonim, 2003b, 1-2; http://88.255.225.23/icerik/mahbilgi.aspx?layer=mahalle&ref=34