BOZKIR

İlçe.

Bozkır, Konya’nın 116 km güneyinde, Torosların kuzey eteklerinde, vadiler arasına sıkışmış bir ilçedir. Doğuda Karaman ve Güneysınır, güneyde Hadim, güneybatıda Alanya, Gündoğmuş, Akseki, kuzeyde Akören, Çumra ve kuzeybatıda Ahırlı ve Yalıhüyük ilçeleriyle çevrilidir.

 

I. COĞRAFYASI

Bozkır 37 derece, 11 dakika, 23 saniye doğu enlemi; 32 derece, 14 dakika, 43 saniye kuzey boylamı üzerindedir. Denizden yüksekliği 1.131 metredir. Bozkır’a bakıldığında, güneybatı yönünde uzanan Torosları ve bu dağlar silsilesinden Geyik (2.900 m), Yıldız (2.620 m), Haydar (2.150 m) dağları bölgenin yüksek dağlarındandır. Bu dağların eteklerinde Bozkır’ın birbirinden güzel yaylaları yer alır. Sarıot, Sülek, Dikilitaş, Dibektaşı, Tosuntaşı, Tufan Deresi, Çat, Aslantaş ve Hisarlık yaylaları bunların en bilinenleridir. Bozkır köylüleri yazın bu yaylalara göçerler. Ayrıca Manavgat, Alanya, Gündoğmuş, Akseki, Ahırlı Yalıhüyük ve Hadim gibi komşu ilçelerden de bu yaylalara pek çok göçer gelmektedir.

Sülek Yaylası’nda yaklaşık 1.860 metrede Dipsiz Göl yer almaktadır. Daire şeklinde 30 m yarıçapı olan göl 18 m derinliktedir. Sarıot Yaylası’nın düzlükleri de kış aylarında dolmakta, bahar aylarında bir göl hâline gelmektedir.

Bozkır’ın en önemli akarsuyu Çarşamba Çayı’dır*. Bozkır’ın batısındaki dağlardan çıkan Çarşamba Suyu, Çumra Ovası’nda son bulur.

İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin kesişim noktalarında yer alan Bozkır, Toros Dağlarının geçit vermemesi yüzünden kışları soğuk ve karlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime hâkimdir. Konya’nın ormanlık bölgelerinden olan Bozkır ve çevresindeki dağlarda meşe, ladin, ardıç, köknar ağaçları yetişir.

Bozkır’a birçok köy bağlı iken, yerel yönetimlerde yapılan düzenlemeler sonunda Yalıhüyük ve Ahırlı beldeleri ilçeye dönüştürülmüştür. Ayrıca Çumra, Akören, Güneysınır ve Hadim ilçelerine pek çok köy bağlanmıştır.

Nüfus

Bozkır’da arazinin çok dağlık olması, ekime elverişli alanların yetersizliği ve diğer sebepler yüzünden göçün önüne geçilemediği için Bozkır’ın nüfusu her geçen yıl azalmıştır. 2000 yılında nüfus 55.000 iken 2009 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre Bozkır’ın nüfusu 32.992’dir. Bu nüfusun 25.634 köy ve beldelerde 7.358’i ise ilçe merkezinde yaşamaktadır.

2015 yılı TÜİK verilerine göre Bozkır ilçesinin nüfusu ise 27.006’dır. Bu nüfusun 13.209’unu erkekler, 13.797’sini de kadınlar oluşturmaktadır.

İlçenin 2017 yılı toplam nüfusu ise 25.983’tür.

Bozkır'dan genel görünüm
İlkçağda Bozkır Haritası

MUSTAFA YILMAZ

BİBLİYOGRAFYA