BOZKIRLI MUSTAFA (PARLAKTÜRK) EFENDİ

Fıkıh bilgini. (1331/1915-1979)

Bozkır’ın Dere kasabasında doğdu. Babası Abdülmuttalip Efendi, annesi Halime Hanım’dır. Anne dedesi Mustafa Efendi de kasabanın ileri gelen hocalarındandı.

İlk tahsilini köyünde tamamladı. Dinî tahsile Çatlı Hacı Hüseyin Efendi’de başladı. Dereli Ali Efendi’den de Arapça sarf, nahiv ve fıkıh dersleri aldı. Dönemin icazetli hocalarından Ali Rıza Efendi’de başta Arapça olmak üzere, akait, tefsir ve hadis okudu. Bu arada ülkenin büyük âlimlerinden Ahırlılı Tevfik (Bilge) Efendi’den de ders ve feyiz alarak gençlik yıllarını tamamen öğrenimle geçirdi.

On üç yaşından itibaren talebeliğinin yanı sıra köy kâtipliği yaptı. Bir süre Çumra’nın Türkmen köyleriyle Konya’nın Hayıroğlu köyünde imam-hatiplik yaptı. Hayıroğlu’nda evlendi (1944). İstanbul Heybeliada’da askerliğini yaparken İstanbul müsevvitlerinden Hacı Haki Efendi’den Farsça dersleri aldı. İki yıl kadar da Akşehirli Ahmet Efendi’de okudu.

Askerlik dönüşü Hayıroğlu köyünde imam-hatiplik görevine devam etti. 1950 yılında Konya’ya geldi. Dolav’da Hacı Veyis Camii İmam-Hatipliğine tayin edildi. Daha sonra görevi Pisili Camii’ne nakledildi.

Beyşehirli müftü Abdullah Ulubay zamanında Konya Merkez Vaizliğine getirildi. Abdullah Ulubay Hoca’dan da fıkıh ve kelâm dersleri alan Mustafa Efendi’nin neredeyse bütün hayatı okumak ve okutmakla geçti.

Müftülük bünyesinde aktif görevler aldı. Komisyon başkanlıklarında bulundu. Fetva işlerine baktı. Pek çok dinî meselede müracaat kaynağı haline geldi. Ünü o kadar yayıldı ki, Türkiye’nin her tarafından fetva almaya gelenler olurdu.

Mustafa Efendi, sistemli bir programla yaptığı vaazlarda, pazartesi günleri Kapı Camii’nde fıkıh, çarşamba günleri Aziziye Camii’nde tefsir, pazar günleri de Tahtatepen Camii’nde hadis dersleri verirdi.

Münzevi bir hayatı tercih etti. En yakın arkadaşları kitaplarıydı. Vefatından sonra kitapları Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi Kitaplığı’na devredildi.

Konya’da ad ve soyadından ziyade, “Bozkırlı Mustafendi” adıyla ve “ayaklı kütüphane” unvanıyla tanındı.

Altmış üç yaşında, hayatının henüz verimli bir çağında, böbrek yetmezliğinden vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Bozkırlı Mustafa (Parlaktürk) Efendi

ŞÜKRÜ ÖZBUĞDAY

BİBLİYOGRAFYA

  • Uz, 2004b, 525-526.