BÜTÜMET

(Orta) Mahallî bir yemek.

Konya davetlerinin önemli ana yemeğidir. Et bütün olarak kebap hâline getirildiği için “bütümet (<bütün et)” denir. Yemeğin diğer adı da “orta”dır.

Malzemeler: Yağlı kısmından 1,5-2 kg kuzu ön kol veya kaburga eti, üç yemek kaşığı tereyağı, beş bardak su, bir tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı: Haşlanması esnasında dağılmaması için temizce yıkanan et, suyu çektirildikten sonra bir tencereye alınarak harlı ateşte çevrilerek her tarafı güzelce kızartılır. Tencereye beş bardak su ve tuz ilavesiyle orta hararette et haşlanmaya bırakılır. Haşlanan et, tencereden bir tavaya alınarak tereyağı ile tekrar altlı üstlü kızartılır. Tencerede kalan et suyuyla pirinç veya bulgur pilavı pişirilip kızaran et, üzerine oturtularak sofraya getirilir.

Bütümet ya da diğer adıyla orta, yaz mevsiminde patlıcanlı veya fasulyeli olarak da pişirilir. Bu takdirde et kızartıldıktan sonra tencereye alınır. Doğranmış dört beş baş kuru soğan ve tereyağı ilavesiyle üç beş dakika çevrilir. Doğranmış üç dört sivri biberle domates ilave edilir. Beş bardak su ve bir tatlı kaşığı tuz eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır. Et pişince, doğranıp kara suyu çıksın diye tuzlu suda bekletilen bir buçuk kg kadar patlıcan, sıkılarak etin üzerine döşenir. Patlıcanlar pişince tencere servis tabağına ters çevrilip etin üste gelmesi sağlanır. Üzerine doğranmış maydanoz serpiştirilerek servis yapılır.

Bu yemek aynı şekilde taze fasulye ile de yapılır.

Bütümet (S. Yardımcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Işık, 2006, 72-73.
  • Işık, 2006, 72-73.