BÜYÜKKÖRÜKÇÜ, TAHİR

Konya müftüsü, milletvekili. (d. 1924-2011)

Konya’da doğdu. Küçük yaşlarda Bahçıvan İsmail Efendi’den Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendi. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Konya Karma Ortaokuluna devam etti. Ortaokulu üçüncü sınıftan bırakarak İsa Ruhi Bolay’dan özel dersler almaya başladı. Medrese usulü tefsir, hadis, fıkıh, usul, feraiz, sarf, nahiv, mantık, beyan gibi dersleri okudu. Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Efendi’den hadis ve Ebu Said Muhammed Hadimî’nin Berîka adlı eserini okudu. Kapı Camii imamı Hacı Haydar Efendi’den kıraat ve tashih-i huruf, Hacı Haki Efendi’den Farsça dersleri aldı. O günlerin hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesi’nde hafızlık çalışmalarına devam etti. Bu derslerin bitiminde Konyalı Mehmet Vehbi Efendi’nin duası ile icazet merasimi yapıldı. Öğrenciliği sırasında Konya’ya gelen Mahmut Sami Ramazanoğlu ile tanışarak ona intisap etti.

Askerlik dönüşü evlendi ve Eski Garaj civarındaki Boncuk Camii’nde imamlığa başladı. Bir yandan da yarım kalan hafızlığını tamamladı. 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak Konya merkez vaizliğine atandı.

Yaptığı vaazlar sebebiyle 1964 yılında Burdur’a sürgün edildi. Bir buçuk yıl kadar Burdur’da vaiz olarak görev yaptı. 1965’te Denizli’de başlayan konferansları sonraki yıllarda Türkiye’nin birçok şehrinde devam etti. 1965 yılında Konya Müftülüğüne atandı. Yedi yıl süren bu görevden sonra merkez vaizliği görevine geri döndü (1972). Bir yıl sonra da emekliye ayrıldı (1973).

1976-1979 yılları arasında Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine giderek vaaz ve konferanslar verdi. 1977’de siyasete atılarak MSP Konya milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Üç yıl devam eden milletvekilliği 12 Eylül 1980 Darbesi’yle sona erdi. Darbe sonrası on bir ay tutuklu kaldı.

1985 yılı sonrasında Medine’ye yerleşti ve çoğu günlerini orada geçirmeye başladı. 1986 yılından 1999 yılına kadar Konya’da bulunduğu dönemlerde Kapı Camii vaazlarına devam etti.

Arapça ve Farsçayı iyi bilen Tahir Büyükkörükçü’nün birçok vaazı sesli ve görüntülü olarak kayda alındı. Konferans ve vaazlarındaki düzgün ifade gücü ve dinleyenleri etkileyen güçlü hitabeti dikkat çekicidir. Vaazlarını konusuyla ilgili ayet ve hadislerin yanı sıra Mevlâna, Muhammed İkbal ve Mehmet Akif’ten okuduğu mısralarla zenginleştirirdi.

Hakiki Vechesi ile Mevlânâ ve Mesnevî (1959), Mübarek Ramazan ve Oruç (1961), Mevlânâ ve Mesnevi Gözüyle Peygamber Efendimiz (1963), Müslüman Peygamberini Tanımalısın (1963), İslâm’da Edeb (1963) Tahir Büyükkörükçü’nün yayımlanan eserleridir.

Evli ve dört çocuklu Tahir Hoca’nın, oğlu Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü de Konya’nın tanınmış vaizlerindendir.

Tahir Büyükkörükçü

İSMAİL HAKKI ATÇEKEN

BİBLİYOGRAFYA