EBESEK, SUAT

Uluslararası güreş hakemi. (1939-1982)

Konya’da doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Senem’dir. Konya Lisesinde iken aynı okulda iki sınıf önde olan ağabeyi Saip Ebesek gibi güreş sporuna başladı. Altmış iki kilo serbest stilde liselerarası Konya birinciliğini kazanarak Türkiye şampiyonasına katıldı. Liseyi bitirdikten sonra uğruna sporu bıraktığı Ankara Hukuk Fakültesini ikinci sınıfta iken terk ederek Başarakavak köyünde vekil öğretmenliğe başladı. 1976’da evlendi. Bu evlilikten biri kız, biri erkek iki evlat sahibi oldu.

1974-1976 arasında Konya’da banka müdürü olarak görev yapan uluslararası birinci sınıf güreş hakemi Alp Celasun’un açtığı kursa katılarak güreş hakemi oldu. İl içindeki müsabakalarda ve Türkiye şampiyonalarında görev yaparak, gösterdiği başarı sebebiyle 1979’da uluslararası hakem lisansı alan ilk Konyalı spor adamı oldu. Bölge ve Türkiye birinciliklerinde minder amirliği ve jüri üyeliği üstlenmesinin yanı sıra, Bulgaristan ve Almanya’da düzenlenen uluslararası düzeydeki karşılaşmalarda hakemlik yaptı.

Asil öğretmenliğinin onaylanması üzerine Namık Kemal İlkokuluna, daha sonra da Akifpaşa İlkokuluna atandı. Eğitimciliğinin yanında hakemliğe de devam ederek genç hakemlerin yetişmesini sağladı.

8 Ağustos 1982’de kalp krizi sonucu vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda metfun olan Suat Ebesek’in küçük kardeşleri Sadi ve Sedat da bisiklet sporunu tercih ederek Konya Şekerspor Kulübü adına yarışmışlardır.

Suat Ebesek

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA