EBU İSHAK KAZERUNİ ZAVİYESİ VE TÜRBESİ

Karamanoğulları Dönemi eseri.

Beyhekim Mahallesi’nde, Konya İl Sağlık Müdürlüğü binasının kuzeyindedir. Sille taşı silmeli kübik alt yapı, düz dam örtülü iken bugün kiremit kaplamalı çatı ile örtülmüştür. Yapı kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen bir alanda kurulmuş; doğuda küçük bir bahçe, batıda çocuk parkı ile çevrilmiştir. Genel görünümüyle geleneksel Konya evine benzer yapıya kuzey cephenin batısında, iki yanında birer pencere bulunan ve üzerinde kitabenin yer aldığı kapıdan girilmektedir. Bu cephenin doğu bölümünde küçük bir de penceresi bulunmaktadır. Eskiden zikir salonu olarak kullanılan uzun dikdörtgen planlı mekân, yuvarlak kesitli sık ahşap kirişlemeli düz damla örtülmüştür. Bu mekânın doğu duvarında iki kapı bulunmaktadır. Güneydeki kapıdan, türbe olarak düzenlenmiş mekâna girilmektedir. Ortasında sanduka bulunan mekânın doğu ve batısında içe doğru genişleyen birer penceresi bulunmaktadır. Türbede Karamanoğulları Dönemi meşayihinden Şeyh Hacı Hasan metfundur.

Türbenin üzeri güney-kuzey doğrultusunda sık ahşap kirişlemeli düz damdır. Türbenin iç yüksekliği zikir salonundan daha basık tutulmuştur. Zikir salonunun doğu duvarındaki ikinci kapıdan zaviye şeyhinin evi olarak planlanmış, bir hol ve iki odadan oluşan geleneksel Konya evi planında düzenlenmiş mekâna girilir. Orta hol dikdörtgen planlıdır. Bu hole açılan doğu kapısından bahçeye, kuzey ve güneydeki kapılardan ise odalara girilmektedir. Güneydeki oda dikdörtgen planlı olup güney ve kuzey duvarlarında karşılıklı iki niş ve doğuya açılan bir penceresi bulunmaktadır. Kuzeydeki oda da dikdörtgen planlı olup, güney duvarında bir dolap nişi, doğu ve kuzeyde, içe genişleyen birer penceresi bulunmaktadır. Bu bölümün bütün odaları güney-kuzey doğrultusunda sık ahşap kirişlemeli düz damdır.

Zaviye, çamur harçlı, moloz taş duvar örgülüdür. Duvarlar samanlı çamur sıva üzerine beyaz badana ile boyanmış; son onarımda, kireç harçlı sıva yapılmış ve yine beyaza boyanmıştır. Tavan örtüsü yuvarlak kesitli ahşap kirişler üzerine düz damlı olarak yapılmışken bugün dıştan kiremit kaplamalı eğimli çatı ile örtülmüştür. Bugünkü şekliyle yapıda herhangi bir süs izi bulunmamaktadır.

Kitabesine göre 1418 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında Kazerunlu Ebu İshak İbrahim İbn-i Şehriyar adına yapılmış, İshakiye-Kazeruniye tarikatı mensuplarının kullandığı bir tekke idi. Selçuklu Belediyesince onarılan bina bir ara çocuk kütüphanesi olarak kullanılmıştır.

Ebu İshak Kazeruni Zaviye ve Türbesi

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, 351.