EMİRGAZİ

Kültür Varlıkları Emirgazi (Emrullah Gazi) Türbesi

Emir (Emrullah) Gazi ilçeye ismini veren zattır. Emirgazi ilçe merkezinin yaklaşık 4 km güneydoğusundaki Türbe Mevkii olarak adlandırılan alanda yer alan türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindedir (Tapu kaydı: Karaman M.31.b.13.a pafta, 5489 numaralı parsel).

Yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen eser, plan ve yapım özellikleri itibarıyla Karamanoğulları Dönemine, XIV-XV. yüzyıla, tarihlendirilebilir. Kitabesi bulunmadığı için yapının banisi ve ustası hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Daire planlı ve tek katlı olan türbenin üzeri konik külah ile örtülüdür. Moloz taş malzeme ile yapılmış olan eserin külahı Horasan harcı ile sıvalıdır. Türbenin batı ve güneyinde iki mazgal pencere açılmıştır.

Türbeye giriş-çıkış doğu yönüne açılan kapı ile sağlanmaktadır. Yapının içerisi de dışı gibi sadedir. Duvarlar moloz taş örgü olup, yüzeyleri sıvanmamıştır. Türbenin tam ortasında, muhtemelen yakın bir zamanda yerleştirilmiş, bir sanduka bulunmaktadır.

Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında alınan kararla eserin restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Restorasyon sırasında moloz taşlar arasına Horasan harcı ile derzler yapılmış, külahı onarılmış ve kurşunla kaplanarak yeşile boyanmıştır.

Restorasyon sonrası Emir Gazi Türbesi (2011)

ŞÜKRÜ DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, III/1753-1754; VGMA, Nu. 421601001-KR001; Nu. 421601001-KR002.