EMİRGAZİ

Işıklar Camii

Işıklar kasabasının eski yerleşim yerinde bulunmaktadır. Cami, etrafı avlu duvarıyla çevrili hafif eğimli bir arazi üzerine konumlanmıştır. Basık kemerli kapısının üzerindeki kitabesine göre 1320/1904 yılında inşa edilmiştir.

Avlusunda minaresi, şadırvanı ve müştemilatı yer almaktadır. Caminin kuzeydoğu köşesindeki yapıdan bağımsız minaresi açık renkli kesme taş malzemeden iki şerefeli olarak yapılmıştır.

Caminin tamamı, Karapınar yöresinde yaygın olarak kullanılan siyah renkli volkanik bazalt taşından inşa edilmiştir. Duvarlar, moloz taşla yığma duvar tekniğinde örülmüş, duvarların köşelerinde, pencere ve kapı lentolarında ve ön cephede giriş kapısında ince yonu taşı kullanılmıştır. Kare planlı cami, dıştan dışa 11,28x11,22 m ölçülerindedir. Üst örtüsü eskiden düz damlı iken sonradan kırma çatıyla örtülmüştür.

Harim, mihrap duvarına paralel olarak yerleştirilmiş iki sıra taş sütunla üç sahına bölünmüştür. Üst örtüyü taşıyan dördü bağımsız, dördü duvar içine gömülmüş sekiz taş sütun birbirine sivri kemerlerle bağlanmıştır. Silindirik gövdeli sütunların kaide ve başlıkları da taştan yapılmıştır. Ahşap kirişlemeli tavanı alttan kaplanmıştır. Kadınlar mahfili harimin kuzeyinde yer alır ve tek sahın genişliğindedir. Ahşap konstrüksiyonlu mahfil dikdörtgen planlı köşk kısmına sahiptir.

Harim; doğu, batı ve güney duvarında, içten basık yuvarlak kemerli, dıştan düz lentolu ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır.

3,15x1,28 m ölçülerindeki taş mihrabın nişi duvardan 35 cm çıkıntılıdır. Mihrabın üçgen alınlığının alt kısmı ahşap lambrilerle kaplanmıştır. Alınlık kısmında diş şeklindeki friz, mihrabı taçlandırmaktadır. Sonradan boyanan mihrapta yer yer çini parçacıkları da görülmektedir.

Batı duvarına dayandırılmış ahşap minber ve mihrabın solundaki ahşap kürsü oldukça sade olarak yapılmış olup, sanatsal değerleri yoktur.

Emirgazi Işıklar Camii

AYŞE ARSLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, 2001, 91; Karpuz, Envanter, 2009, III/1761-1762.