CİHANBEYLİ

İlçe.

İç Anadolu Bölgesi’nin orta kısmında, kendi adını taşıyan, ortalama yükseltisi 1.000 m olan geniş plato üzerindeki dalgalı bir araziye kurulan ilçe, Konya il merkezine 100 km uzaklıktadır.

Cihanbeyli’nin ilk adı Esbikeşan’dır. Doğu illerinden göç edip gelen halkı, şimdiki ilçenin bulunduğu tepedeki inlere yerleşmiştir. Esbikeşan ilçesi birçok kez ilçelikten bucaklığa düşürülmüş, akabinde yeniden ilçeliğe terfi ettirilmiştir.

Cambegli aşiretinin yerleştirildiği Böğrüdelik* köyü 1928 yılında ilçe merkezi olur, Cihanbeyli de Mürseli Efendi nahiyesi adını alarak bu ilçeye bağlanır. 1929 yılında Böğrüdelik ilçelikten düşürülerek Mürseli Efendi nahiyesi ilçe olur. Böğrüdelik’te bulunan Cambegli aşiretinin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli’ye dönüştürülür (http://www.cihanbeyli.gov.tr/default_B0.aspx?content=198).

 

I. COĞRAFYASI

38-39 kuzey enlemleri ile 32-34 doğu boylamları arasında yer alan ilçenin yüzölçümü yaklaşık 3.000 km²dir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 970 m’dir. Konya ilinin en geniş topraklarına sahip ilçesi, dolayısıyla Konya’nın tahıl ambarı olan Cihanbeyli; doğusunda Şereflikoçhisar ve Aksaray sınırlarının kesiştiği Tuz Gölü, batısında Yunak ve Sarayönü, kuzeyinde Kulu ve Haymana, güneyinde ise Altınekin ilçesi ile çevrilidir. Cihanbeyli kendi adını taşıyan plato üzerinde, halk arasında “İnözü” denilen geniş tabanlı bir vadinin her iki yamacında ve Tuz Gölü’nün 20 km batısında yer almaktadır. İlçede karasal iklim hüküm sürer. Yıllık ortalama sıcaklık 12,3º C’tır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuktur. Yıllık yağış miktarı 322,5 mm’dir. Ortalamalarına bakıldığında en fazla yağış mart ve nisan aylarında düşmektedir. Yörede İnsuyu ve Çorca adlı iki akarsu vardır.

Cihanbeyli’nin yakın çevresinde irili ufaklı pek çok göl vardır. Bunlardan en önemlileri Tuz, Tersakan, Bolluk ve Köpek gölleriyle Cihanbeyli Göleti’dir.

Nüfusu

2015 yılı TÜİK verilerine göre Cihanbeyli ilçesinin nüfusu 53.551’dir. Bu nüfusun 26.615’ini erkekler, 26.936’sını da kadınlar oluşturmaktadır.

İlçenin 2017 yılı toplam nüfusu ise 52.549’dur.

Cihanbeyli Meydanı

HACI AHMET ŞİMŞEK

BİBLİYOGRAFYA