EREĞLİ

Ereğli Sazlıkları (Akgöl)

Ereğli ilçe merkezinin 20 km batısında yer alır. Gölün bulunduğu saha, Alpin dağ oluşum hareketlerinden etkilenerek çökmüştür. Üçüncü Zamanda Konya-Ereğli Ovası’nı kaplayan göl (Eski Konya Gölü) dördüncü zamanda kademeli olarak çekilmiş ve alçak konumda bulunan Akgöl günümüze kadar gelmiştir.

Göl tabanının ortalama yüksekliği 995 metredir. 997 metredeki alanı 65 km²ye ulaşmaktadır. Ancak gölün beslenme ve boşalma şartlarına bağlı olarak göl sahası büyük değişiklikler göstermektedir. Göle su kazandıran unsurlar; yer altı suları, sulama suyu, atık sular, kaynak ve yağışlardır. Su kaybettiren ise aşırı buharlaşma ve düden tarafından çekilen sulardır. Göldeki su seviyesinin aylık ve yıllık olarak sürekli değiştiği görülmektedir.

Göl sahası flora ve fauna açısından önemli türleri barındırmaktadır. Adi kamış göl sahasında en yaygın bitki türü olarak dikkati çeker. Bir zamanlar 200 kuş türünü barındıran gölün günümüzde sularının tamamen kuruması, bu kuşların büyük bir kısmının sahayı terk etmesine sebep olmuştur.

Akgöl'de flamingolar (Ereğli Kaymakamlığı)

RECEP BOZYİĞİT

BİBLİYOGRAFYA

  • Akkuş vd., 2001, 14-17, 23, 26-28; Kaplan, 1992; Sungur, 1967; Kiziroğlu, 1989.