EREĞLİ

Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu

Konya, Cumhuriyet Döneminde biri merkezde, biri Akşehir’de, diğeri de Ereğli’de olmak üzere üç polis eğitim kurumunu bağrında barındırmıştır. Günümüzde bu polis eğitim kurumlarından sadece Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte, Emniyet Teşkilatı saflarına polis memurları yetiştirmektedir.

Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu 9 Ağustos 2004’te Bakanlar Kurulu kararı ile açılmış, birkaç aylık eğitime hazırlık çalışmalarının ardından eğitim faaliyetlerine 2004-2005 eğitim yılının ikinci yarısında ancak başlayabilmiştir.

Ereğli’de Toros Mahallesi, Yurt Sokak, 15 numarada hizmet veren okul; 23.800 m² yüzölçümlü arazi üzerine kurulu ve mülkiyeti Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsisli birbirine geçmeli bir eğitim, iki yatakhane ve iki adet idari blok olmak üzere beş hizmet binasından oluşmaktadır.

Okulun hemen bitişiğinde hazineye ait 200 m²lik kısa namlulu açık hava tabanca atış poligonu ile 4 km mesafede Toros Dağlarının kuzeyinde 50 bin m² uzun namlulu silahlar atış poligonu ve yeni oluşturulan polis hatıra ormanı bulunmaktadır.

Yatakhane, yemekhane, yakın savunma salonları, 5 bin kitaplı kütüphanesi, gazino, terzi, berber, çamaşırhane ve iş atölyeleri ile 400 öğrenciye hitap edebilecek kapasitedeki okulun öğrenci sayısı 2010 verileriyle I. ve II. sınıflar olmak üzere 373, personel sayısı ise 100 civarındadır.

Eğitim faaliyetlerine 31 Ocak 2005’te başlayan Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu 98 öğrenciyle başladığı eğitim sürecinde 2010 yılı itibariyle 721 öğrenci mezun etmiştir. Yine 2010 yılı itibariyle kadrolu öğretim görevlisi sayısı dört olup, eğitim faaliyetlerini idari personeliyle ve Konya Barosundan bir avukatla desteklemektedir.

Yıllık olarak sürdürülen eğitim sistemi 2008-2009 eğitim yılında AB müktesebatına uyumlu hâle getirilmiş, dönemlik ve kredili ders sistemine geçilmiştir. Okutulan dersler teorik ve uygulamalı verilmektedir. Silah bilgisi, polis savunma taktikleri, beden eğitimi, mesleki uygulamalar gibi uygulamalı derslerin yanında ceza muhakemesi hukuku, ceza hukuku gibi hukuk dersleri ve mesleki mevzuat gibi teorik dersler de okutulmaktadır. Bütün bunların yanında Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, Türk dili ve polis halkla ilişkiler gibi kültürel dersler eğitim programında yer almaktadır.

Kültürel faaliyetlerde de kendini gösteren okul, çeşitli konularda pek çok konferans ve panele ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca sportif faaliyetler kapsamında taekwondo ve kick boks dallarında Türkiye ve Konya seçmelerinde çeşitli dereceler elde edilmiştir.

Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu polislik sınavlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bünyesinde 2005 yılından 2011 yılına kadar yaklaşık 25 bin polis adayına hitap eden sınav organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.

Konya Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, 24.12.2014 tarih ve 29215 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile dört yıllık lisans mezunu polisler yetiştiren Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğüne (POMEM) dönüştürülmüştür.

Ereğli Polis Meslek Yüksek Okulu

MUAMMER GÜL

BİBLİYOGRAFYA

  • RG, 13.08.2004/25552; Ereğli Polis Meslek 31214 Aidiyet Nu.lu Yüksekokulu Açılış ve Onay Yazışmaları Dosyası; Ereğli Polis Meslek Yüksekokulu 2005-2010 Yılları Brifingleri.