EREĞLİ

Ereğli’de Spor

Konya’nın sporda ileri ilçelerinden olan Ereğli, önce futbol ve güreş, sonra atletizm dallarında sesini duyurmuştur. Günümüzde de üç yıldır bayanlar voleybolda öne çıktı. 1935 yılında açılan Ereğli Sümerbank Dokuma Fabrikası, Konya’dan Mehmet Kayabaş (Memo), İzzet Kanarya (Tat İzzet), Harun Doğan, Mehmet Köseler, Ali Göksu, Sadık Arda; İstanbulspor’dan Sefer, Bandırma’dan Şükrü Aldağ (Figor Şükrü), Kasımpaşa’dan Firuzan Özaykaç, İstanbul Elektrik’ten Kenan Alkan ve Rıza’yı transfer ederek kurduğu güçlü futbol takımıyla rakiplerine yıllarca kök söktürdü. 1949’da Konya lig şampiyonu olan mavi-beyazlı takım, Sümerbank fabrikaları arasında da birinciliği kazandı. Sümerbank’ın el değiştirmesinden sonra destek görmeyen Sümerspor, kapanmak zorunda kalmıştır. Daha sonra ilçenin adını taşıyan Ereğlispor futbol takımı da profesyonel olarak yıllarca Türkiye III. liginde, bir sezon da II. ligde yer aldıktan sonra amatörlüğe dönüş yaptı.

1948 Londra Olimpiyatları ve 1951 Dünya Şampiyonu Nasuh Akar’ı antrenörlüğe getirip, Duran Koçak*, Burhan Soylu, Celal Gündüz, Seyyar Aksoylu, Hüseyin Şahin, Fethi Mete, Ünver Beşergil ve Hamdi Çağıran’dan kurulu güreş takımıyla ata sporumuza hizmet etmiştir.

Ereğlispor, futbolun yanı sıra atletizme de önem vermiş, antrenör Hilmi Yılmazok ve beden eğitimi öğretmeni Suat Çimen’in çalışmaları sonucu Arif Çelik, Ufuk Sarıkafa, Yasemin Kahyaoğlu, Şaziye Borazan, Sabahat Akturan ve Cihat Ulus gibi, birçok başarılı ve millî atlet yetişti. Ereğlispor’un en büyük başarısı bayan kros takımının 1987’de Türkiye şampiyonu olmasıydı. Ancak bu takım maddi imkânsızlık sebebiyle İtalya’da yapılan Avrupa kulüpler şampiyonası final yarışmalarına gidememiştir.

1985 yılı Türkiye Kulüplerarası Kros Şampiyonu olan Ereğlispor kız atlatizm takımı

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA