EREĞLİ

Belkaya (Arısama) Camii

Belkaya kasabası merkezindeki cami, sekizgen kasnak üzerine oturan kurşun kaplı kubbeyle örtülü bir harim ve kuzey cephesinde, üstü düz damla örtülü, beş gözlü bir son cemaat mahallinden oluşur. Yapının kuzeydoğu köşesine iki şerefeli minare yerleştirilmiştir. Revak kemerlerinden ortadaki yuvarlak, diğerleri sivri kemer formludur.

Kare bir mekân olan harim, duvarlara ve duvar köşelerine yerleştirilen sağır kemerlerle sekizgene dönüştürülmüş, üzeri kubbe ile örtülmüştür. Kubbeye geçişlerde pandantifler kullanılmıştır. İçeride ahşap direkli mahfil bulunmaktadır. Camide orijinal olmayan, taş malzemeyle yapılmış mihrap ve minber yer alır.

Yapının doğu ve batı duvarlarında kireç sıva ile yazılmış iki kitabe vardır. Bunlardan batı duvarındaki kitabe yıpranmış durumdadır. Kitabelerde 1336 (1917-18) ve 1337 (1918-19) tarihleri okunmaktadır. Yaşlı kasabalıların rivayetlerine göre de cami 1914-1920 yılları arasında Niğde Fertekli Nafi Usta tarafından yapılmıştır. Caminin minaresi de üzerindeki Türkçe kitabeye göre 1987 yılında inşa edilmiştir.

Belkaya (Arısama) Camii

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Haşim, Envanter, 2009, III/1802-1804.