EREĞLİ

Cağaloğlu Bedesteni

Ereğli merkezinde, çarşı içinde bulunan bedesten, üzeri beşik tonozla örtülü, doğu-batı yönünde düzenlenmiş tek bir mekândan oluşmaktadır. Dıştan 11,00x26,00 m ölçülerindedir. Türk çarşı tipleri içinde, bedesten olarak üstü kapalı bir tek hacim hâlinde en basit tipteki tek örnektir.

Yapının etrafını dükkânlar kapatmakta, cephelerde sadece giriş kapıları görülmektedir. Yapının doğu, batı ve güneyden açılmış üç girişi vardır. Basık kemerli giriş açıklıkları taş silme ile çevrelenmiştir.

Doğu-batı doğrultuda tek gözlü, dikdörtgen planlı yapının üzerini örten tuğla tonoz, altı adet takviye kemeri ile desteklenmiştir. Yapı, taş kemerler arasındaki yedi ışıklıktan aydınlanmaktadır.

Sonradan yapılan tamirlerde içeriye doğu batı istikametinde kâgir ayaklar atılarak ikinci kat elde edilmiş, üzerine metal aksamlı dükkânlar yerleştirilmiştir.

Yapı malzemesi moloz taş, kesme taş, tuğla ve ahşaptır. Moloz taş duvarlarda, kesme taş girişlerde, tuğla ise tonozda kullanılmıştır. Duvar aralarına ahşap hatıllar atılmıştır.

Bedestenin kitabeliği boş bırakılmıştır. Mimar Koca Sinan’ın eseri olarak kabul edilen yapının, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Rüstem Paşa ya da Cigalaoğlu Sinan Paşa’nın vakfı olduğu ileri sürülmektedir. Cigalaoğlu Sinan Paşa Diyarbakır, Erzurum, Halep, Budin, Van, Bağdat valilikleri yapmış; 1040/1605 yılında Diyarbakır’da ölmüştür. Bedesten, ismini Cigaloğlu (Cağaloğlu) Sinan Paşa’dan alsa da yapının onunla ilgisi açık olarak bilinmemektedir.

Muhtemelen Rüstem Paşa Kervansarayı ile aynı yıllarda yapılan bedesteni XVI. yüzyıla tarihlendirebiliriz.

Cağaloğlu Bedesteni

GÜLAY APA

BİBLİYOGRAFYA

  • Özdeş, 1998; Kocadağıstanlı, 1993, 443-448; Cezar, 1985, 292; Eyice, 1973, 332.
  • Özdeş, 1998; Kocadağıstanlı, 1993, 443-448; Cezar, 1985, 292; Eyice, 1973, 332.