EREĞLİ

Kutören Camii

Kutören kasabasında, kasaba mezarlığının içindedir. Avlusunda su sarnıcı ve imam evi bulunan cami, düzgün yonu taştan yapılarak üzeri düz toprak damla örtülmüştür.

Yapı, beş bölümlü bir son cemaat mahalli ve mihrap duvarına paralel dört sahınlı harimden meydana gelmektedir. Üç cephede dikdörtgen formlu ve sathi kemerli alt sıra pencereleri bulunmaktadır. Son cemaat mahalli harimden bir kademe alçak tutulmuştur. Dört taş sütun birbirlerine ve yan kanat duvarlarına kemerlerle bağlanmıştır. Ahşap kirişleme tavanlıdır. Kuzeydoğu köşesinde ezanlık (çardak minare) yer alır.

İki kanatlı bir kapıyla girilen harim, enlemesine kurulmuş; birbirine ve yan duvarlara sivri kemerlerle bağlı taş sütunlarla dört sahına ayrılmıştır. Giriş bölümünün üzerine sonradan ahşap mahfil yapılmıştır. Ayrıca harimin kuzeybatı köşesinde bir imam odası bulunmaktadır.

Taş mihrap, basit geometrik bordürlerle çevrilmiş ve nakışlanmıştır. Mihrapta kandil ve perde motifine yer verilmiştir. Ahşap minberin aynalıkları geometrik bölmelere ayrılmış, içerisi geometrik ve bitkisel süslemelidir.

Cami, H 1314/M 1896-97 yılında Kepez Kalesi’ndeki bir kilise harabesinden alınan malzemelerle yapılmıştır.

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, III/1808-1809; Konyalı, 1970, 889.