EREĞLİ

At Yetiştiriciliği

Türk kültüründe atın önemli bir yeri vardır. Kimi zaman folklor, şiir, edebiyat gibi faaliyetlere kimi zaman da şarkı, türkü, spor ve oyun gibi uygulamalara konu olmuştur. Atın ilk defa Orta Asya’daki Türkler tarafından evcilleştirildiği bilinmektedir. Türklerin Anadolu’ya göçünden itibaren Anadolu, at yetiştiriciliğinin önemli bir merkezi hâline gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemiyle birlikte at yetiştiriciliğinin azalan önemi, Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Karacabey, Çifteler ve Sultansuyu gibi haralardaki yetiştiriciliğiyle tekrar değer kazanmaya başlamıştır. Son yıllarda at yarışlarının yaygınlaşması ve sektör hâline gelmesinden dolayı birçok özel hara kurulmuştur. Türkiye genelinde at yetiştiriciliği için 50-60 civarında özel hara bulunmaktadır.

Son yıllarda at yetiştiriciliği bakımından önemli bir merkez hâline gelen Ereğli, Türkiye genelindeki özel haraların dörtte birini bünyesinde barındırmaktadır. İlçede yer alan haraların bir kısmı hem üretim hem de pansiyon hizmeti verirken, bir kısmı da sadece pansiyon hizmeti olarak faaliyetini sürdürmektedir. Ereğli-İvriz bölgesi, geniş meraları, su kaynaklarına yakınlığı ve temiz havası sebebiyle at yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir yerdir.

At yetiştiriciliği için Türkiye’de en önemli problemin meraların yetersizliği ve kalitesizliği olduğu göz önünde bulundurulduğunda Ereğli ilçesi, mera ve iklim yönünden at yetiştiriciliği yapacak işletmeler için çok önemli bir potansiyele sahiptir. Sahip olduğu bu özelliklerden dolayı Ereğli’de at yetiştiriciliği yapan haraların sayısı her yıl artmaya devam etmektedir.

At yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığı Ereğli haralarında daha çok İngiliz atı, az sayıda da Arap atı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İki yaşına kadar Ereğli’deki haralarda tutulan atlar daha sonra Tarsus’a gönderilmekte ve burada eğitilerek yarışlara hazırlanmaktadır.

At yetiştiriciliğinin Ereğli ilçesi ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. İlçede her geçen gün at yetiştiriciliği yapan işletmelerin sayısının artması, ilçe ekonomisinin yanında ilçenin, gerek yurtiçi gerekse yurtdışında tanıtılmasına da önemli katkılar sağlamaktadır.

Ereğli Harası'nda yetiştirilen bir yarış atı

CAFER TEPELİ

BİBLİYOGRAFYA

  • Arpacık, 1994; Nar-Kılıç-Baş, 2009, 136-137; Anonim, 2008; Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü ile yapılan 02.05.2011 tarihli görüşme.