ERGENE, HAYRİ

Matbaacı, gazeteci. (1929-08.07.1995)

Mevlâna civarında, babasının adını taşıyan Muhtar Sokağı’nda doğdu. Annesi de Ayşe Hanım’dır. İstanbul Yüksek Ticaret Mektebi mezunu olan Hayri Ergene, Konya’da matbaacılık yapan Kardeşi Emin Ergene ile Pürçüklü (Matbaacılar) Sokağı’nda Yıldız Basımevini kurdu. İki kardeş 06.02.1962 tarihinde Şehir Postası’nı yayımlamaya başladılar. Hayri Ergene gazetenin yazı işleri müdürüydü. Ergene kardeşler, 1960’lı yılların başında entertiple dizgi, klişe atölyesi gibi temel yeniliklerin Şehir Postası yolu ile Konya basınına girmesinde öncü oldular.

Ekim I966’da Şehir Postası, Yeni Konya, Yeni Meram ve Sabah gazetelerinin tek çatı altında toplanarak tek gazete yayımlama girişiminin yöneticiliğini yaparak birleşik bir gazete olan Birleşik Yeni Konya’nın yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. Konya Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin muhasebeciliğini yapan Hayri Ergene, Konya sanayi çarşılarının kuruluşu ve inşasında büyük çaba sarf etti. Gazetecilikten ayrıldıktan sonra uzun süre Konya Fuarı Müdürlüğü yaptı.

8 Temmuz 1995 tarihinde vefat eden Hayri Ergene Üçler Mezarlığı’nda metfundur. Hayri Ergene, Mine Hanım’la evliliğinden Erdal, Serdar ve Yeşim adlarında üç çocuk babasıydı.

 

SEYİT KÜÇÜKBEZİRCİ

BİBLİYOGRAFYA

  • SEYİT KÜÇÜKBEZİRCİ