CİVANPERÇEMİ

Achillea Kotschyi Subsp. Canascens (Akpak Civanperçemi) Achillea Lycaonica (Konya Civanperçemi)

Achillea Kotschyi Subsp. Canascens (Akpak Civanperçemi)

Akpak civanperçemi, 12-40 cm uzunluğunda, stolonlu depo köklere sahip tek yıllık bitkidir. Gövde düz, uzunluğuna çizgili, kaba yünsü tüylüdür. Yapraklar heteromorfik; gövde yaprakları taban yapraklarından belirgin biçimde farklıdır. Kapitula, 100-150 veya daha fazla sayıda, çiçek durumu yalancı şemsiye biçiminde, 2-6 cm genişliğinde, pedunkul 1-3 mm’dir. Involukrum obovoidoblong, 3,0-3,5 x 2-2,5 mm’dir. Fillariler oblong-lanseolat, dar biçimde kahverengi zarsı marjinli, ince uzun tüylü. Ligül 4-6, beyaz, 1-2,5 mm; disk çiçekler 5-15 tanedir.

Çiçeklenme uzun bir dönemde, haziran, ağustos ayları boyunca gerçekleşir. Bitki ağustos ayının sonunda meyveye geçer.

Taşlık yamaçlar, kireçtaşı kayalıklar ve alpinik çayırlıklarda 1700-2600 m’de yayılış gösteren akpak civanperçemi, ilk kez 1899 yılında Bornmüller isimli Alman botanikçi tarafından Akşehir Sultan Dağlarının yüksek alpin katından toplanıldıktan sonra Bässler isimli bilim adamı tarafından 1963’te yeni bir alt tür olarak bilim dünyasına kazandırılmıştır.

Bitki E. Medit. Fitocoğrafik Bölgesi için endemiktir. IUCN ölçütlerine göre bu tür LR (düşük riskli) kategorisinde değerlendirilmiştir.

 

 

TUNA UYSAL

BİBLİYOGRAFYA

  • Davis, 1975; Ekim T. vd, 2000.