CÖNK

Gazete eki kültür sayfası.

Konya’nın günlük yerel gazetelerinden Yeni Gazete’de (bk. Hakimiyet*), 03 Şubat 1999 Çarşamba gününden itibaren haftalık “Kültür-Sanat” sayfası olarak yayımlanmaya başlayan Cönk’ün editörü N. Yalçın Dikilitaş’tır*. Sayfa, 30 Haziran 1999 tarihine kadar 20 hafta tam sayfa olarak yayımlandıktan sonra 7 Temmuz 1999 Çarşamba gününden itibaren sekizer sayfalık fasiküller hâline dönüşür. 29 Aralık 1999 Çarşamba günü yayımlanan 26. fasikülle birinci cilt tamamlanır ve 01 Ocak 2000 tarihinde ikinci cilde başlanır. Cönk 14 Haziran 2000 tarihinde yayımlanan 23. fasikülüyle yayın hayatına son verir. Ancak, aynı çalışma arkadaşları 02 Ağustos 2000 tarihinden itibaren Konya Postası* gazetesinde Tarih ve Kültürüyle Konya adıyla yayımına devam ederler. Yine sekizer sayfalık fasiküllerden oluşan bu ekler 03 Ocak 2001 tarihli 22. fasikülle sona erer. Yayın, 2001 yılından itibaren eski adına döner ve 10 Ocak 2001 tarihli ilk sayısıyla Cönk/Konya Yazıları adıyla son defa yayın sahnesindeki yerini alır.

Değişik üç adla iki ayrı gazetede yer alan Cönk’ün yazı kadrosu daha çok Selçuk Üniversitesi öğretim elemanları ve Konyalı yazar ve araştırıcılarından oluşmaktadır. Başlıca yazarlar; A. Sefa Odabaşı*, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu*, Prof. Dr. Haşim Karpuz*, Doç. Dr. Yusuf Küçükdağ*, Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder*, Seyit Küçükbezirci*, Ali Işık*, Arif Nüshet Turgut*, M. Tahir Sakman (Derviş Ozan*), Hasip Celil Kolas*, Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Öztürk*, Yrd. Doç. Dr. Zeki Atçeken*, Talat Aldağ, Doç. Dr. Ali Baş’tır. Ayrıca bir iki yazısıyla katkıda bulunan yazarlar da vardır.

Cönk; Konya tarihi, kültürü, gelenekleri, vb. konularda değerli araştırmaların, derlemelerin ve aktarmaların yer aldığı bir ansiklopedi gibidir. Bol fotoğraflarla desteklenen yazılar değişik araştırmalarda kaynak olarak kullanılmıştır.

Cönk’ün değişik aşamalarında, bir bölümü yazarı olan araştırıcılarla ilgili özel sayfa ve sayılar da hazırlanmıştır: Saim Sakaoğlu, Hasan Özönder, A. Sefa Odabaşı, Mazhar Sakman*, Seyit Küçükbezirci, Suat Abanazır*, Yusuf Küçükdağ, Haşim Karpuz, Feyzi Halıcı*, Hacıveyiszade Mustafa Kurucu*, İ. Hakkı Konyalı*, Şehabettin Uzluk*, İbrahim Gündüz*.

Cönk’ün yazıları arasında A. S. Odabaşı’nın cönklerle ve halk hekimliğiyle, S. Sakaoğlu’nun Çaybaşı ve Konya Vilayeti Halkiyat ve Harsiyatı konulu dizi yazıları dikkat çekmektedir.

Cönk ilavesi kapağı

SAİM SAKAOĞLU

BİBLİYOGRAFYA