CÖNK

Mahallî kültür, tarih dergisi.

Gazeteci ve yazar N. Yalçın Dikilitaş, değişik gazetelerde sayfa ve ek olarak yayımladığı Cönk’ü, daha sonra aylık dergiye dönüştürmüştür. İlk sayısı Ekim 2004 tarihini taşıyan derginin sahibi Kemal Soylu, genel yayın yönetmeni ise N. Yalçın Dikilitaş’tır. Derginin yayın kurulu; Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, Av. Özgen Küçükkoner, Ahmet Kuş*, İbrahim Dıvarcı* ve O. Vasfi Dikilitaş’tan oluşmaktadır. Ancak, daha ilk sayısı eline ulaşmadan Dikilitaş, 19 Ekim 2004 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Dikilitaş, 2 Aralık 2004’te yayımlanan ikinci sayıdan itibaren derginin künyesinde “kurucu” olarak yer alırken, yayın kurulundaki oğlu O. V. Dikilitaş da genel yayın yönetmenliğini üstlenir. Tahsin Kavak ise yeni yayın kurulu üyesidir.

Derginin ikinci sayısı Dikilitaş’a ayrılmıştır. Buradaki yazılardan dokuzu ve iki şiir onunla ilgilidir. Ayrıca üçüncü sayıdaki yazılardan üçü de yine Dikilitaş üzerinedir.

Konya kültürüyle ilgili özgün araştırmalara yer veren dergide bazı alıntıların da yer aldığı görülür. Afif Evren*, Celaleddin Kişmir*, Anna Masala, A. Sefa Odabaşı’nın* yazıları bu arada sayılabilir. Dergide sürekli diyebileceğimiz ve beş sayı boyunca devam eden imzasız bir yazı vardır: Konyalıca. Yazıda Konya ağzında kullanılan kelimeler alfabe sırasına göre verilmiştir. Sonuncu sayıdaki son kelime “küdrürçü”dür.

Dergide tamamına yakını Konyalı veya Konya’da yaşayan olmak üzere dört kadar yazarın yazılarıyla beş şairin de şiirleri yer almaktadır.

Merhum Dikilitaş’ın, özgün ve alıntı yazılarının da yer aldığı dergide bazı yazarların sürekli yazdığı, bazılarının da onun ölümü üzerine yazdıkları görülmektedir. Derginin en ilgi çekici sayısı, bazıları pek tanınmayan, bazıları ise sadece bu sayıda yazıları yer alan yazarlara yer veren beşinci sayıdır.

Cönk, ikisi 2004’te, üçü 2005’te olmak üzere beş sayı yayımlandıktan sonra yayımına ara verir. Bir buçuk yıl sonra, 23 Aralık 2006 tarihinde, İhsan Kayseri’nin genel yayın müdürü olarak düzenlediği bir toplantıyla derginin yeniden yayın hayatına geçirilmesi gündeme getirilir. Ancak bir hayli yazı birikmesine karşılık altıncı sayı çıkarılamaz.

Dergide yer alan yazarlardan bazılarını şöyle gösterebiliriz.

Özgen Küçükkoner, Kâmil Uğurlu*, Tahsin Kavak*, Caner Arabacı, Caner Can, A. Nüshet Turgut*, Mehmet K. Gündoğdu, Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı, M. Ali Uz*, O. Vasfi Dikilitaş, Seyit Küçükbezirci, Ali Işık.

İsmail Detseli*, Tahsin Kavak, Nevzat Küçükerdoğan* dergide şiirleri yer alan şairlerden bazılarıdır.

 

Cönk dergisi kapağı

SAİM SAKAOĞLU

BİBLİYOGRAFYA