ÇAĞLAYAN, SEVİM

Ses ve sinema sanatçısı. (09.06.1934-19.01.2000)

Konya’da, Topraklık Kerimdede Mektep Mahallesi, Cami Sokağı, 4 Nu.lı evde dünyaya geldi. Babası Komiser Mustafa Avni Bey, Giresun’a tayin olduğu için ailesiyle birlikte küçük yaşta Konya’dan ayrıldı. Daha sonra babasının görevi sebebiyle Ankara’ya yerleşince çok küçük yaşta Avukat Namık Ambarcıoğlu ile evlendi. Dört yıl süren bu evliliğin ardından Prof. Dr. İlhan Bumin’le hayatını birleştirdi. Bumin, eşindeki musiki yeteneğini fark ederek Mithat Fenmen’den piyano ve şan dersleri aldırdı. Bir süre sonra İlhan Bumin’den de ayrılarak, sınavlarını kazandığı Ankara Radyosu’nda çalışmaya başladı. Ankara Radyosu’nda çalıştığı sıralarda girdiği güzellik yarışmasında Türkiye Üçüncü Güzeli seçildi (1952). Söylediği şarkılarla şöhret olunca bu defa milli basketbolcu Yılmaz Gündüz ile evlendi (1958). Gündüz’ün teşvik ve destekleriyle Ankara Radyosu’ndan ayrılarak İstanbul’da Kazablanka Gazinosu ile anlaştı.

Yılmaz Gündüz’ün sporu bırakıp, eşinin menajerliğini yapmasıyla şöhreti çok daha arttı. Ankara’da Göl Gazinosu’nda transparan kıyafetle sahneye çıkması sebebiyle sık sık karakolluk oldu. Magazin basınının “Şahane kadın” unvanını takması Yeşilçam’ın ilgisini çekince film teklifleri alarak 1961’de Ahmet Mekin ve eşi Yılmaz Gündüz ile birlikte oynadığı “Sokaktan Gelen Kadın” filmiyle sinemaya adım attı. Yılmaz Gündüz’ün ardından müzisyen Cengiz Coşkuner ile dokuz ay süren bir evlilik daha yaptı. İlk filminin tutulması sonucu sıra ile “Sevenler Ölmez”, “Zennube”, “Ölmek Var Dönmek Yok”, “Hedef Ankara”, “Bir Garip Yolcu” ve “Hayat Kadınları” isimli filmlerde başrol oynadı.

Kimisi dinî, kimisi medeni nikâhla olmak üzere tam on üç defa evlenen sanatçının iki erkek çocuğu dünyaya geldi. 1965’te çocuklarına tahsil yaptırmak için gittiği Almanya’da da sahneye çıktı. On yıl sonra döndüğünde şöhretini sürdüremeyip, müzik dünyasından çekildi ve 19 Ocak 2000 yılında altmış altı yaşında vefat etti.

Sevim Çağlayan

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA