ERMERAL, EDİP NAZIM

Gazeteci, yazar. (1903-1950)

Yunanistan’da doğdu. Ramazan Rahmi’nin oğludur. Asker olan babasının görevi icabı pek çok yerde bulundular. Manastır’da başladığı ilk tahsilinden sonra Selanik’te askerî rüştiyeye devam ettiyse de bu okuldan ayrılarak sivil bir okulda öğrenimini sürdürdü. Balkan Savaşı’nın çıkmasıyla ailesi İzmir’e taşınmak zorunda kaldı. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı başlayınca ailesiyle birlikte Salihli’ye yerleşti. Ermeral, yarım kalan tahsilini Manisa’da tamamladı.

İzmir’in işgalinden sonra ailesiyle birlikte önce Afyon’a, kısa bir süre sonra da Konya’ya taşındılar. Konya’da Yusuf Mazhar Bey’in çıkardığı Babalık gazetesinde mürettip olarak gazeteciliğe başladı. Sermürettipliğe kadar yükseldiği gazetede haftalık Zaman dergisini çıkartmaya başladı. 1927 yılından itibaren yaklaşık on yıl Babalık gazetesinin idare müdürlüğünü görevine getirilen Ermeral, bu süreçte gazeteye en verimli ve önemli dönemlerinden birini yaşattı. 1935 yılında Çağ adlı bir gazete çıkaran Edip Nazım, 1937’de Konya’nın önemli bir yayın organı olan Ekekon* gazetesine geçti. 1945 yılında M. Muhlis Koner* ile birlikte Selçuk* gazetesini kurdu.

Aydın kişiliği ve çelebiliği ile öne çıkan Edip Nazım, Konya matbuatının çekirdekten yetişme nadir elemanlarındandı; pek çok önemli ismi Konya basın dünyasına kazandırarak bu sahada da önemli bir hizmet gördü. Bütün olumsuz şartlarda bile ayakta kalabilmiş bir insan olan Ermeral, gazete basacak kâğıt bulamadığında helva kâğıtlarıyla gazete yayımladığı bile oldu. Tanık olduğu Osmanlı Devleti’nin en zor günlerinde Millî Mücadele’ye her şekilde destek verdi.

Verem sebebiyle 1 Ekim 1950 tarihinde vefat eden Edip Nazım Ermeral Musalla Mezarlığı’nda metfundur.

Edip Nazım Ermeral

ŞEYMA IŞICIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Önder, 1950, 3; Anadolu Manşet, 2004, sy. 48; Arabacı, 2008, 219, 224, 230, 234, 403, 404; Uz, 2004a, 110-116; Küçükbezirci, 2011.