ÇALI

Kültür, sanat dergisi.

Şubat 1997’de yayımlanmaya başlayan Çalı’nın ilk sayısında sahibi Emine Oğuz, yazı işleri müdürü Ümit Çetin, yazı kurulu da Ümit Çetin, Seyit Küçükbezirci*, Talip Candoğan ve Zeki Oğuz* olarak görülmektedir. Gökhan Ajans’ta basılan ve on sekiz sayfadan oluşan dergide Yrd. Doç. Dr. Yaşar Semiz, Zeki Oğuz, Serpil Can, H. Ali Hasret, Emine Oğuz, Faruk Sur ve İrfan Çakır’ın yazıları yer almaktadır. Aylık olarak yayımlanan dergi Konya’da kültür, sanat, edebiyat ve fotoğraf alanında önemli bir boşluğu doldurdu. Derginin bürosu ilk sayıdan itibaren kültür ve sanat camiasının uğrak yeri oldu. Özellikle o tarihlerde Konya’da yeni yeni gelişmeye başlayan amatör fotoğrafçılığın iyi bir noktaya gelmesinde Çalı’nın katkısı büyüktür. Dia gösterileri, fotoğraf sergileri, hafta sonu gezileri, imza günleri, bahar ve güz şenlikleri Çalı’nın büyüyüp serpilmesine daha da bir ivme kazandırdı.

Çalı, normal sayıların yanı sıra özel sayılar da yayımladı. Derginin ilk özel sayısı Ekim 1997 tarihinde yayımlanan Oğuz Tansel* adına hazırlanan 9. sayıdır. Bu sayıda yönetim kadrosunda da bir değişiklik görülmektedir. Sahibi Emine Oğuz, genel yayın yönetmeni Zeki Oğuz, yazı işleri müdürü Ümit Çetin; yazı kurulu da Ümit Çetin, Seyit Küçükbezirci ve Zeki Oğuz’dan oluşmaktadır. Derginin Aralık 1997 tarihli 11. sayısında yönetim bir kez daha değişmiştir. Yeni kadro; sahibi Oğuz Gazetecilik, Yayıncılık, Kırtasiye San. Tic. Ltd. Şti. adına Hüseyin Oğuz, genel yayın yönetmeni Emine Oğuz, yazı işleri müdürü Bayram Sarıtaş, yazı kurulu Ümit Çetin, Seyit Küçükbezirci, Zeki Oğuz, Emine Oğuz ve Bayram Sarıtaş’tan oluşmaktadır.

Derginin 12. sayısına kadar fiyatı herhangi bir sayfasında yazılı değildir. Bu sayıda logonun altına fiyatı “150.000 TL” olarak yazılmıştır. İlk ISSN (1301-6180) numarası da bu sayıda alınmıştır. Nisan 1998 tarihinde yayımlanan 15. sayı Galip Candoğan Özel Sayısı’dır. Bu sayıdan sonra Mayıs 1998’de “Brecht 100 Yaşında” ibaresiyle meşhur Alman tiyatro sanatçısı adına özel bir sayı, Ağustos 1998’de A. Sefa Odabaşı*, Mart 1999’da Seyit Küçükbezirci ve Ocak 2001’de Mevlüt Kaplan* özel sayısı yayımlandı. O tarihlerde ülkemizde yaşanan iktisadi sıkıntı Çalı’yı da etkiledi. Aralıklarla zamlanan derginin fiyatı kapandığı 100. sayısında 4 YTL’yi bulmuştu. Kasım 1998’de yayımlanan 22. sayıda genel yayın yönetmeni Şafak Oğuz’dur. Kasım 1999’da yayımlanan 34. sayı ile birlikte derginin künyesinden yazı kurulu kaldırıldı. Mart-Nisan 2000 tarihli 38 ve 39. sayılar birleştirilerek yayımlandı.

Dergi, 50. sayıya kadar aylık yayımlanmaya devam etti; fakat Mart-Nisan 2001 tarihli 50 ve Mayıs-Haziran tarihli 51. sayı birleştirilerek yayımlandıktan sonra ekonomik sebeplerden dolayı uzunca bir süre yayımına ara verdi. Yirmi bir aylık bir aradan sonra 52. sayı, Nisan 2003’te yayımlanabildi. Bundan sonra birkaç sayı aylık olarak yayımlansa da Ağustos-Eylül sayıları birleştirilerek 56. sayı olarak çıktı. Derginin editörü her ne kadar: “Artık iki sayı birleştirerek yayınlamayacağız” dese de birleşik sayılar bundan sonra da devam etti.

Aralık 2006’da yayımlanan 88. sayıda Çalı, “Kurtuluş Savaşında Konya” konulu bir yarışma düzenlediğini duyurdu. Özellikle Zeki Oğuz, Konya’nın Kurtuluş Savaşı’na verdiği destek iyi anlatılamadığı için bu yarışmayı çok önemsediğini bir yazısında dile getirdi. Yarışma ilanı sonraki birkaç sayıda daha yayımlanmasına rağmen yarışma ilgisizlikten dolayı sonuçsuz kaldı. Derginin 96. sayısından itibaren sahibi ve yazı işleri müdürü Şafak Oğuz’dur. Neredeyse her sayıda bir ya da birkaç yazısı bulunan Zeki Oğuz’un 97, 98 ve 99. sayılarda yazısı bulunmamaktadır. Çalı, Mart 2008’de yayımlanan 100. sayı ile okuyucusuna veda etti. Bu sayı özel bir sayı olduğu için o güne kadar Çalı’da yazıları yayımlanan çoğu yazarın Çalı’yla ilgili bir yazısına yer verildi. Derginin bu sayısı 42 sayfadır.

Çalı, yayımladığı 100 sayının yanı sıra Cengiz Gündoğdu, Berrin Taş, Güngör Gençay, Dursun Özden, Ömer F. Hatipoğlu, Burhan Günel, Ataol Behramoğlu ve Cezmi Ersöz gibi önemli yazar ve şairler için düzenlediği imza günleri sayesinde de şehrin kültür-sanat hayatına önemli katkılarda bulundu.

Çalı dergisinin kapağı
Çalı'nın 100.sayısının kapağı

AHMET KUŞ

BİBLİYOGRAFYA