ÇALIŞKAN, RIFAT

Millî bisikletçi. (1940-2009)

Konya’da doğdu. Karma Ortaokulu ve Erkek Lisesinde takımlarında basketbol oynarken, 1961’de yapılan tecrübesizler düz bisiklet yarışlarına katılıp birinci olması yanı sıra, arkadaşı Nusret Ergül’ün* de teşvikiyle, bisiklet sporunu seçti. Kısa zamanda sivrilerek Konya takımına girdi ve ilk olarak 1961’de Hatay-Reyhanlı-Kırıkhan Turu’nda yarıştı. Yeteneği sayesinde bisiklete başladıktan bir yıl sonra 1962’de İtalya’nın Napoli kentinde yapılan Dünya Yol Şampiyonası’na katılan ilk millî takımda yer aldı. Aynı yıl gidiş-dönüş olarak koşulan altı etaplık İzmir-Aydın-Denizli Turu’nda ikinci oldu.

1963’te düzenlenmeye başlayan Türkiye’nin ilk etaplı yarışı “Marmara Turu”nda birinciliği kazandı. Aynı yıl Almanya’nın Baden-Baden şehrinde yapılan Avrupa Yol Şampiyonası’nda pedal çevirdikten sonra, Belçika’daki Dünya Şampiyonası’na katılan millî takıma girmeyi de başardı. 1964’te askere giderek yarışlarda Ankara Jandarmagücü forması ile mücadele edip, Hollanda’da yapılan Dünya Şampiyonası ile 1965’te İspanya’nın San Sebastian şehrindeki Dünya Pist ve Yol Şampiyonası’nda yarıştı. Fransa’daki 1966 Dünya Şampiyonası onun beşinci büyük yarışması oldu. Türk bisiklet tarihinde o zamana kadar beş defa Dünya Yol Bisiklet Şampiyonası’nda yarışma şerefine ulaşan sporcu olmadı. Beyrut, Tunus ve İtalya’daki Akdeniz Oyunları’nda millî formayı taşıdı. Uluslararası Bulgaristan ve Yugoslavya turlarında etap kazanma başarısını gösterdi. 1963 ve 1964 Marmara turları ile bütün Türkiye turlarına katıldı.

1970’te Bursa’ya yerleşti. 1972’de Münih Olimpiyatlarında yarıştıktan sonra faal spor hayatını noktalayıp, Bursa Beden Terbiyesi’nde bisiklet antrenörlüğü görevine başladı. Bilahare Bursa Bisiklet İl Temsilciliği de yaptı.

2009 yılında Bursa’da vefat eden Rıfat Çalışkan, evli ve iki çocuk babasıydı.

Rıfat Çalışkan

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA