ESKİL, MAHMUT ŞEVKET

Matbaacı, gazeteci. (1327/1909-1985)

O zamanlar Konya’ya bağlı Eskil köyünde (Günümüzde Aksaray’ın bir ilçesi) doğdu. Babası Muallim Mehmet Şükrü Efendi, annesi Sıddıka Hanım’dır. Mahmut Şevket Bey’in dünyaya gelen altı kardeşi de doğduktan sonra vefat etmiştir. Çocukluğu Konya’nın Tercüman Mahallesi’nde geçti. Ailesi daha sonra Hacı Hasan Başı semtine taşındı. Behiye Hanım’la evlendi ve bu evlilikten Recep Gülay ile Mehmet Hilmi adlarında iki çocukları oldu. Altı ay süren askerlik görevini Susurluk ve Bursa’da yaptı.

Mahmut Şevket Bey, Konya’nın ilk mühürcülerindendir. Mühür dökme işini Konyalı bir Ermeni’den öğrendi. Mühürcülükten sonra babasından öğrendiği ciltçilikle iştigal etti. 1927 yılında Pürçüklü Mahallesi, Şehit Veteriner Binbaşı Ahmet Sokağı’nda Kanaat Matbaası’nı kurdu. Matbaacılık faaliyetine devam ederken haftalık olarak yayımlanan Pınar gazetesini çıkarmaya başladı. Pınar’ın hayatı fazla uzun olmadı. Bu gazetenin yayım hayatına son vermesinden sonra 9 Ocak 1967 tarihinde oğlu Recep Gülay ve oğlunun kayınbiraderi Gazi Mutlu ile birlikte günlük olarak yayımlanan Anadolu’da Hamle gazetesini çıkarmaya başladı. Mustafa Ataman, Ziya Tanrıkulu, Ali Uğur Gündem, Tahir Büyükkörükçü, Hasan Hüseyin Varol, Dr. Ahmet Sait Uğurlu, Edip Yılmaz, M. Kubilay İmer ve M. Şakir Arıtan gibi isimlerin yazılarıyla katkıda bulunduğu gazete 2 Ekim 1969 tarihinde yayım hayatına son verdi.

26 Kasım 1985 tarihinde Konya’da vefat eden Mahmut Şevket Bey, Musalla Mezarlığı’nda metfundur. Adı Yeni Kanaat Matbaası olarak değiştirilen kurduğu matbaa, aynı adreste oğlu Mehmet Hilmi’nin yönetiminde faaliyetine devam etmektedir.

Mahmut Şevket Eskil

AHMET KUŞ

BİBLİYOGRAFYA