Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitkidir. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yerelmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yerelması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Mesela: bir yerelması parçası toprağın altına konulduğunda bu önce kendiliğinden yerelması bitkisi olur sonra, yerelması toprağın altında çoğalır. Konya’da yerelmasına “yıldız kökü” de denir.
Malzemeleri: Bir kg yıldız kökü (yer elması), yarım kg orta yağlı kuşbaşı kuzu eti, iki baş kuru soğan, iki yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı), bir tatlı kaşığı tuz, bir yemek kaşığı domates salçası.
Yapılışı: Yıldız kökü ayıklanır, ceviz büyüklüğünde doğranır. Kararmaması için limonlu tuzlu suya konur. Et, suyunu çekinceye kadar kavrulur. İçine kuşbaşı doğranmış soğan ve sadeyağ ilave edilir. Soğanlar pembeleşince salça ilave edilip iki bardak sıcak su konur. Etler pişince tencereye konan yıldız köklerinin üzerine pişmiş olan etler konur. Hafif ateşte on-on beş dakika pişirilir.