ETNOGRAFYA MÜZESİ

Konya’nın etnografik eserlerinin sergilendiği müze.

1975 yılında açılan Konya Etnografya Müzesi bodrum ve zemin katlarıyla birinci kattan oluşmaktadır. Zemin katta girişin solu Müze Teşhir Salonu, sağı Dr. Mehmet Önder* Konferans Salonu, bodrum katı halı bölümü olup, birinci katta ise idari hizmet büroları ile eser depoları yer almaktadır.

Müze teşhir salonunda Refet Yardımcı’nın kadın kıyafetleri ile değişik işlemeli örtü ve peşkirlerinden oluşan etnografik eser koleksiyonu; Kenan Özbel’in iğne oyası, kese ve Türk kumaş örnekleri ile bağış, devir ve satın alma yoluyla müzeye kazandırılan Konya ve çevresine ait geleneksel Türk el sanatları ve dokuma örnekleri sergilenmektedir.

Teşhirde kadın giysilerinden kadife, saten, atlas üzerine sim sırma, kordon tutturma ve kasnak işlemeli bindallı cepken, kaftan, yelek ve entarilerin tamamlayıcısı olarak pafın ve gümüş ziynet eşyaları, bilezik, küpe, tepelik, yüzük gibi takılar, kemer tokaları ile sim sırma, tel kırma, sarma işlemeli bohçalar, peşkirler, uçkurlar, yastık ve yatak takımları yer almaktadır.

Selçuklu ve Osmanlı anahtar ve kilit örnekleri, dövme tekniğinde yapılmış bakır ve pirinç kazan, tencere, tas, sini, lenger, ibrik, şifa tası, gibi madeni mutfak eşyaları; cam ve porselen kaplar, gümüş ve pirinç şamdan, buhurdan ve mumluklar; ahşap ve madeni kahve tavası, fincan zarfları, dibek ve kahve kutuları; koka, akik, kehribar, Oltu taşı, fildişi, sedef tespihler, ağızlık, lüleler ile tabakalar ve tütün keseleri zengin bir koleksiyon oluşturmaktadır.

Osmanlı hat sanatı örnekleri, el yazmalarını tamamlayan mühreler, divitler, kâğıt makasları, makta ve kalemtıraşlar, yazı çekmeceleri, sedef kakmalı rahleler, konsol ve aynalar ayrı bir köşededir.

Osmanlı Dönemi çakmaklı ve kapsüllü tüfek ve tabancalar, barutluklar ve yakın savunma silahları kılıç, kama, hançer ile yay, ok ve sadak örnekleri de bulunmaktadır.

Alt kattaki halı bölümünde ise Selçuklu Dönemi nadir halı parçaları; Beyşehir Eşrefoğlu ve Konya Alâeddin, Selimiye camileri ve Mevlâna Dergâhı’ndan gelen halılar ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri Konya bölgesi dokuma merkezlerinden Lâdik, Sille, Kiçimuhsine, Kavak, Derbent, Akviran, Karapınar, Akşehir-Bermende, Ilgın-Çiğil, Hotamış, Nuzumla, Derbent, İnlice, Taşpınar halıları ve Karaman-Kızıllar, Uşak, Kula, Mucur, Gördes gibi önemli halı merkezlerinin örnekleri sergilenmektedir.

 

Etnografya Müzesi halı bölümü

NURETTİN ÖZKAN

BİBLİYOGRAFYA