ÇANDIR SOKAĞI ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Çeşme, Meram ilçesi, Çandır Mahallesi’nde, mahalle ile aynı adı taşıyan sokağın başındadır. Kitabesine göre H 1307/M 1889-90 tarihinde inşa edilen çeşmenin üzerindeki yazılı numaralardan, yakın bir geçmişte yerinden taşındığı anlaşılmaktadır. Mülkiyeti belediyeye ait olan çeşme, hâlen kullanılmaktadır.

Enine yatay dikdörtgen bir kütle üzerine oturan yapı, tek cepheli, sivri kemerli ve dikdörtgen formlu bir sokak çeşmesidir. Tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup oldukça sade bir cephe anlayışına sahiptir. Bağımsız olan yapıda fazla derin olmayan çeşme nişi, yanlardaki düz ve yarım daire profilli başlıklara oturan sivri kemerle kuşatılmıştır. Çeşmenin saçağı ise öne doğru çıkıntı yapan bir sıra düz silmeyle hareketlendirilmeye çalışılmıştır.

Eser, süsleme özellikleri açısından zengin değildir. Süsleme olarak sadece profilli silmelerden bahsedilebilir.

Çeşmenin sülüs hatlı kitabesi şöyledir:

“Bu çeşmenin bânisinin şefi’i Muhammed Mustafâ ola / sene 1307 / Hemân suyundan iç âfiyetle şifân ola / 1921”

(Kitabenin sağ başında beytin arasına hakkedilmiş “sene 1307” tarihinin, kitabenin özgün bir unsuru olduğu aşikardır. Bu tarihin karşısına hakkedilen “1921” rakamı Rumi veya Hicri 1307’nin karşılığı olmadığına göre sonradan eklenmiş çeşmenin tamir tarihi olabilir.)

Çandır Sokak Çeşmesi

MURAT KARADEMİR

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/517-518.