GİLDAN DEDE TÜRBESİ

Türkiye Selçuklu Dönemi eseri.

Son yarım asır içerisinde kaybolan türbelerdendir. Aksinne Mahallesi’nde, Aksinne Mescidi’nin batısında bir zamanlar mevcut olan tarihî mezarlığın içerisinde; taş temel üzerine inşa edilmiş kerpiç bir yapı idi. Son yıllarında oldukça harap bir durumda olan yapının içinde tuğla ile örülerek yapılmış ve sıvanmış iki sanduka bulunuyordu. Sandukaların başlarında sonradan ilave edildiğini düşündüğümüz sarıklı şahideleri vardı. Ama kim olduklarına dair herhangi bir kitabe mevcut değildi. Harap türbe bilahare ortadan kaldırılmıştır.

1939 yılında bu çevrede bulunarak müzeye kaldırılan ve tarihsiz Farsça kitabesinden Selçuklu Döneminden kaldığı tahmin edilen pehlivan ağırlık kaldırma idmanı taşı, burada bir güreşçiler tekkesinin varlığını gösteren tarihî belgelerdendir.

Gildan Dede Türbesi’nin etrafındaki Gildanlı Mezarlığı da otuz yıl kadar önce Belediye tarafından istimlâk edilerek çocuk bahçesi hâline getirilmişse de Osmanlı Dönemine ait birkaç mezar taşı park içinde varlığını koruyabilmiştir.

Gildan Dede Türbesi

HASAN ÖZÖNDER

BİBLİYOGRAFYA