FURKAN DEDE MESCİDİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Karatay ilçesi Sahibi Ata Mahallesi Karamani Mehmet Paşa Sokağı’nda yer almaktadır. Derinlemesine yönelen, içten içe 10,20x5,25 m ölçülerindeki dikdörtgen planlı mescit, kubbe ile örtülü harim ve kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşmaktadır.

Kerpiç malzeme ile yığma tekniğinde yapılmış olan mescidin son cemaat yerine kuzey cephedeki iki pencere arasına yerleştirilmiş giriş açıklığından ulaşılmaktadır. Buradan da tek kanatlı bir kapı ile örtülen sade bir açıklıktan harime geçilmektedir.

Mescidin batı cephesi haricinde her cephesinde ikişer adet dikdörtgen biçimli penceresi bulunmaktadır. Hem mihrabın hem de giriş kapısının üzerinde ise birer adet tepe penceresi bulunmaktadır. Doğu ve batı beden duvarlarında da birer dolap nişine yer verilmiştir.

Dikdörtgen planlı harimin üzeri içte basık bir bağdadi kubbe dışta ise kiremit kaplı kırma çatı ile örtülmüştür.

Dışta ve içte bütünüyle badanalanmış olan beden duvarlarına sahip mescidin sade bir niş şeklindeki mihrabı ve ahşap minberi de süslemesizdir. Son yıllarda restore edilen yapı, büyük oranda yenilenmiştir.

Horasan erenlerinden ya da Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin* müritlerinden olduğuna inanılan ve son cemaat yerinin batı bölümünde gömülü olduğu düşünülen Furkan Dede tarafından yaptırılan ilk mescidin yerine inşa edilen günümüzdeki yapının kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak genel özellikleri dikkate alındığında mescidi, XIX. yüzyılın sonlarına tarihlendirmek mümkün görünmektedir.

 

Furkan Dede Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA