GARİP NASRULLAH MESCİDİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

 

XX. yüzyıl başlarında inşa edilen mescit, Karatay ilçesi, Hasan Dede Mescit Mahallesi’nde, Sedirler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Kerpiç malzemeden yığma tekniğinde örülmüş beden duvarlarına sahip olan mescit, dıştan dışa 13,00x11,75 m ölçülerinde yaklaşık kare bir alanı kaplamaktadır.

Kuzey cephesinde yer alan birkaç basamakla yükseltilmiş sundurmalı girişten ulaşılan harim, her cephede ikişer tane olarak yapılmış olan toplam sekiz adet düşey dikdörtgen şeklindeki pencere ile aydınlanmaktadır. İçeride alttan çakmalı tavan, dışarıda kiremit kaplı kırma çatı ile örtülü olan mescit süslemesizdir. Mihrap ve minber ahşaptan yapılmış olup, sadedirler. Harimin kuzeyinde ise ahşap bir mahfil katı bulunmaktadır.

Yapının batı cephesinin kuzey ucunda yer alan köşk minaresi ortadan kalkmış, sadece minareye çıkış açıklığı ve minarenin üst örtüsü kalmıştır.

Günümüzde ibadete açık durumdaki mescidin, kuzey ve batısındaki geniş bir alanı kaplayan avlu içerisinde iki cepheli bir çeşme yer almaktadır. Tamamen yenilenmiş olan çeşmenin en önemli özelliği iki cephesinde de çeşitli kitabelerin yer almasıdır. Ana yola bakan kuzey cephesinde Konya Kalesi’nin “sultânî” ibareli kitabelerinden bir parça, güney cephesinde ise Şeyh Ahmet Çeşmesi’nin nesih hatlı beş satırlık onarım kitabesi görülmektedir.

 

Garip Nasrullah Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Önder, 1955, 59.