GAZEZLER MESCİDİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Meram ilçesinde, Furkan Dede Caddesi üzerindedir. Kaynaklarda Hacı İshak Mescidi olarak geçmektedir (Küçükdağ, 1999, 147). Yapı dıştan dışa 12,40x10,20 m ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Kuzey beden duvarı sağır tutulan yapının doğu ve güney cephesinde iki, batı cephesinde de bir pencere açıklığı bulunmaktadır. İçte geniş tutulan pencere açıklıkları dışa doğru daralmaktadır.

Harime doğu ve batı cephenin kuzeye yakın kısmına açılan iki kapıdan giriş imkânı verilmiştir. Günümüzde doğu cephedeki kapı kullanılmaktadır. Harim iki sıra halinde üçer ahşap sütunla mihrap duvarına dik üç sahına ayrılmıştır. Ahşap sütun başlıkları işlemesizdir. Sütunlar birbirine ve beden duvarlarına bursa kemeri ile bağlanmıştır. Mahfil katı kuzey yöndeki dört ayak üzerine ve beden duvarlarına “U” şeklinde yerleştirilmiştir.

Harimin üst örtüsü ahşap kaplama tavandır. Kuzeydoğu köşesi metal çerçeveli camekânla örtülmüş, buraya mahfil katına çıkan merdiven yerleştirilmiştir. Mihrap ve minber yenidir. Her ikisi de sahte kündekâri tekniğinde geometrik olarak bezenmiştir. Kitabesi bulunmayan yapıyı Ahmet Necip Efendi XIX. yüzyıl başlarında yaptırmış olmalıdır.

 

Gazezler Mescidi

EMİNE KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/148-150; Küçükdağ, 1999, 147-148.