GEVEN

Astragalus Scholerianus (Sultandağı Geveni)

40 cm boyunda, sürünücü veya dik gövdeli, yoğunca beyaz tüylü çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar mızraksı, 6-10 cm, 10-15 çift yaprakçıklı, her iki yüzdede yoğun uzun beyaz tüylüdür. Çiçekler, çiçeklenme döneminde yumurtamsı baş şeklinde, meyvede silindiriktir. Çiçekler sapsız, 15-18 mm; çanak yaprak (kaliks) tüpsü, yoğunca uzun beyaz tüylü, 11-15 mm, diş 4-6 mm şeritsidir. Taç yaprak (korolla) beyazımsı krem, kaliksten daha uzundur. Meyve (legümen) yumurtamsı, beyaz yumuşak uzun tüylüdür. Çiçeklenme haziran ayında gerçekleşir. Bitki temmuz ve ağustos aylarında meyveye geçer.

Sultandağı geveni ilk kez 1899 yılında, Bornmuller isimli Alman botanikçi tarafından toplanılmıştır. Sonra 1999 yılında Podlech isimli Alman botanikçi tarafından bilim dünyasına sunulmuştur.

Bu bitki İran-Turan Fitocoğrafik Bölgesi için yerel endemik bir türdür. IUCN ölçütlerine göre bu tür “kritik tehlikede (CR)” kategorisinde değerlendirilmiştir.

Sultandağı Geveni

KUDDUSİ ERTUĞRUL

BİBLİYOGRAFYA

  • 40 cm boyunda, sürünücü veya dik gövdeli, yoğunca beyaz tüylü çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar mızraksı, 6-10 cm, 10-15 çift yaprakçıklı, her iki yüzdede yoğun uzun beyaz tüylüdür. Çiçekler, çiçeklenme döneminde yumurtamsı baş şeklinde, meyvede silindiriktir. Çiçekler sapsız, 15-18 mm; çanak yaprak (kaliks) tüpsü, yoğunca uzun beyaz tüylü, 11-15 mm, diş 4-6 mm şeritsidir. Taç yaprak (korolla) beyazımsı krem, kaliksten daha uzundur. Meyve (legümen) yumurtamsı, beyaz yumuşak uzun tüylüdür. Çiçeklenme haziran ayında gerçekleşir. Bitki temmuz ve ağustos aylarında meyveye geçer. Sultandağı geveni ilk kez 1899 yılında, Bornmuller isimli Alman botanikçi tarafından toplanılmıştır. Sonra 1999 yılında Podlech isimli Alman botanikçi tarafından bilim dünyasına sunulmuştur. Bu bitki İran-Turan Fitocoğrafik Bölgesi için yerel endemik bir türdür. IUCN ölçütlerine göre bu tür “kritik tehlikede (CR)” kategorisinde değerlendirilmiştir.