GEVRAKİ (KARAKURT, FETTAHİYE) MEDRESESİ

Osmanlı Dönemi yükseköğretim kurumu.

Karakurt Mahallesi, Çadır Çeşme Sokağı’nda, Gevraki Hanı ve Çarşısı’nın bulunduğu yerde, eski Buğday Pazarı’nın* güneyindeki medrese, bahçesiyle birlikte iki dönüm iki evleklik bir alanı kaplamaktadır. Üç tarafı yol, bir tarafı da Gevrakizade Abdülkadir Efendi’nin evi ile çevrilidir. Yerinde daha önce, 1712’de Abdülfettah Çavuş* tarafından, on iki oda, bir dershane olarak tefsir ve hadis okutulmak üzere yaptırılan Hacı Fettah Medresesi vardır. Onun için medreseye, Fettahiye de denmektedir. Medresenin ikinci banisi, Gevraki Hacı Abdülkadir Efendi’dir (1831-1902). 1848’de yirmi üç talebenin barındığı medrese, on dört odalıdır. Bir avlu etrafına dizilmiş kerpiç duvarlı, toprak damlı, tek katlı bir eserdir.

Fettahiye Medresesi, Hacı Abdülkadir Efendi tarafından yeniden ihya edildikten sonra, babasının doğduğu köye (Seydişehir-Gevrekli) nispetle Gevraki Medresesi diye anılmıştır. Abdülkadir Efendi’den sonra, oğlu Gevrakizade Hacı Vehbi Efendi (ö. 1939) müderris olmuştur. 1914’te, medresenin 6.000 kuruş geliri ve on dokuz talebesi bulunmaktadır. Medresenin, Birinci Dünya Harbi yıllarında ve medreselerin kapatıldığı 1924’e kadar, faaliyeti tespit edilememiştir. Yalnız Vehbi Efendi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. O, 1919’da Konya Belediye Başkanlığına getirilmiş, fakat bu görevde fazla kalmamıştır.

Gevraki Medresesinin yeri, özel mülke çevrilerek son müderrisinin torunları tarafından çarşı yapılıp satılmıştır. Medrese yerinde değişik esnaf dükkânları bulunmaktadır.

CANER ARABACI

BİBLİYOGRAFYA

  • Arabacı, 1998, 276-279; Es, Arşiv; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 370; Küçükdağ, 1989, 50.