KADINHANI

Bitki Örtüsü

Kadınhanı ve çevresinde aşağıdaki vejetasyon tüpleri görülmektedir.

1. Bozuk Orman Vejetasyonu: Bozuk orman vejetasyonu 1200-1500 metre rakımları arasında, ormanın tahrip edildiği kayalık ve taşlık kesimlerde yayılış gösterir. Burada genellikle Quercus pubescens (pelit), Crataegus orientalis var. orientalis (alıç), gibi ağaçsı ve çalı formlu türler hâkimdir. Bu vejetasyonun alt tabakalarında Phlomis armeniaca (şabla), Globularia orientalis, Scabiosa argentea (uyuz otu), Ebenus longipes, Hypericum perforatum (sarı kantaron), Dianthus zonatus var. Zonatus (çingene kızı, siğil otu), Consolida stenocarpa, Alyssum blepharocarpum gibi otsu türler hâkimdir.

2. Orman Vejetasyonu: Pinus nigra subsp. nigra var. caramanica (karaçam) toplulukları 1400-1600 metreler arasında yayılış gösterir. Yakacak ihtiyacı ve tarım alanı açma gibi faaliyetler bölgede aşırı derecede yanlış kesimlere yol açmıştır. Bu yanlış kesimler mevcut vejetasyon birliklerinin azalmasına hatta bazı bölgelerde yok olmasına sebep olmuştur. Pinus nigra subsp. nigra var. caramanica birliği en fazla Kestel Ormanı’nda temsil edilir. Bu birlik içerisinde en çok rastlanan ağaççık, çalı ve otsu türler şunlardır: Juniperus oxycedrus subsp. oxycedrus (diken ardıcı), Berberis crataegina (karamuk), Papaver apokrinomenon (gelincik), Lotus aegaeus, Coronilla varia subsp. varia, Arabis nova, Thlaspi perfoliatum.

3. Step Vejetasyonu: Kadınhanı çevresinde en yaygın bulunan vejetasyon tipidir. Ova ve dağ step vejetasyonu olarak yayılış gösterir. Ova step vejetasyonu daha çok mera alanları ile düz ovalarda temsil edilir. Ova step vejetasyonu Thymus (kekik), Festuca ovina, Alhagi pseudoalhagi (andak) bitkileri yoğun olarak bulunur. Dağ step vejetasyonunda yastık formunda kamefitlerin dominant olduğu fizyonomik görünüm hâkimdir. Bu katlarda Astragalus angustifolius subsp. pungens (geven), Astragalus microcephalus, Daphne oleoides subsp. oleoides, Teucrium polium, Acantholimon confertiflorum, Salvia cryptantha, Thymus leucostomus var. leucostomus (kekik), Scutellaria salviifolia, Ajuga chamaepitys subsp. chia var. chia, Globularia trichosantha, Veronica multifida, Vinca herbaceae türleri bulunur. İlkbaharın ilk aylarında ise step alanları geofitlerden Colchicum burtii, Crocus chrysanthus, Hyacinthella campanulata ve Muscari aucheri ile kaplıdır.

 

MURAD AYDIN ŞANDA

BİBLİYOGRAFYA