KADINHANI

IV. SOSYAL DURUM

Kadınhanı’nın geleneksel evleri genellikle bahçeli, tek katlı, temeli taş, üzeri kerpiç olarak, çatısız düz dam ve ayrık nizamda yapılırken, son zamanlarda çatı yaygınlaşmaya başlamıştır. Tepebaşı Mahallesi’nde, Raziye Sultan Yapı Kooperatifi tarafından yapılan binalar dört katlı olarak inşa edilmiştir. Yine aynı mahallede Batı Kent, Şerife Nur ve Fatih yapı kooperatifleri tarafından yapılan binalar genelde iki ve üç katlı olarak inşa edilmiş; böylelikle bu mahallede modern bir yapılanma gerçekleşmiştir. Kadınhanı Belediye Başkanlığı tarafından Güngören Mahallesi’nde de dördü işyeri olmak üzere altı katlı elli konutun inşasına başlanmıştır.

TOKİ tarafından Doğanlar Mahallesi’nde dört katlı 192 konut tamamlanmış; 2013 yılında yine TOKİ tarafından Otogar civarında 168 yeni konut yapımı planlanmaktadır. Bu konutlar da tamamlandığında ilçede konut sıkıntısı giderilmiş olacaktır.

İlçede tipik Anadolu hayat tarzı göze çarpmakta; dolayısıyla ilçe merkezi ve köylerinde halk, ziraat ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

İlçede Selçuk Üniversitesine bağlı olarak açılan Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksek Okulu ilçeye bir canlılık getirmiştir.

İlçede hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan 75 yataklı Saime ve Refik Koyuncu Devlet Hastanesi ve bir sağlık ocağı; ayrıca Kolukısa, Osmancık ve Atlantı kasabalarında da birer sağlık ocağı bulunmaktadır.

İlçede sosyal tesis eksikliğini Ziraat Odası Kültür Salonu ve İlçe Halk Kütüphanesi Konferans Salonu kısmen gidermektedir.

İlçe merkezinde Ziraat Bankası, PTT şubesi, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanlıkları, Tarım Kredi Kooperatifi, Süt Üreticiler Birliği ile Atlantı ve Kolukısa kasabalarında kalkınma kooperatifleri bulunmaktadır.

Dernekler

Kadınhanı ilçesinde faal olan dernekler şunlardır:

Başkuyu Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği, Doğanlar Mahallesi Tarlabaşı Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Kadınhanı Şubesi, Kadınhanı Avcılar ve Atıcılar Derneği, Kadınhanı Belediye Spor Kulübü Derneği, Kadınhanı Din Görevlileri Derneği, Kadınhanı Eğitim Hizmetlerini Destek Derneği, Kadınhanı Eğitim-Kültür-Sanat ve Yardımlaşma Derneği, Kadınhanı Eğitim ve Öğretimdeki Talebeleri Himaye Derneği, Kadınhanı Hastaneleri ve Sağlık Kuruluşlarını Yaşatma ve Destekleme Derneği, Kadınhanı Huzur Derneği, Kadınhanı İlçesi Emniyet Hizmetlerini Destekleme ve Geliştirme Derneği, Kadınhanı Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma ve Öğrencilerine Yardım Derneği, Kadınhanı Merkez Avcılar ve Atıcılar Derneği, Kadınhanı Osmancık Kasabası Mesleği ve Eğitimi Geliştirme Derneği, Kadınhanı Tarımına Hizmet Derneği, Kadınhanı Tepebaşı Eşme Mahallesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Konya Kadınhanı Üniversite Öğrencilerini Koruma ve Hizmetlerini Destekleme Derneği, Memba Eğitim Gönüllüleri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Osmancık Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Osmancık Kasabası Yenimahalle Süleymaniye Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Osmancık Kasabası Zafer Mahallesi Seyit Kutup Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Osmancık Şefkat Eğitim-Kültür-Sanat ve Yardımlaşma Derneği, Pınarbaşı Mahallesi Bağlarbaşı Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Saideli Eğitim-Bilim-Kültür-Sanat ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Şahören Köyü Bilim-Sosyal-Kültür-Sanat-Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Türkiye Kızılay Derneği Kadınhanı Şubesi.

Kadınhanı’nda kurulmuş bu derneklerin yanında Konya’da Kadınhanılılar Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul’da İstanbul Kadınhanılılar Derneği, Ankara’da da Kadınhanılılar Platformu isimli sivil toplum kuruluşları faaliyetlerini sürdürmektedirler.

 

Kadınhanı Kız Kuran Kursu

BEKİR ŞAHİN

BİBLİYOGRAFYA