KADINHANI

Kadınhanı’nın Yetiştirdiği Değerler

Din Adamları:

Büyükcam, Salih (1933-2001)

Osmancık kasabasında doğdu. Hoca Hasip Efendi’nin oğludur. Osmancık’ta hafızlığını tamamladıktan sonra 1945 yılında Konya’ya giderek büyük âlim Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi’den altı sene Arapça, fıkıh ve kelam dersleri aldı. 1950’de Kadınhanı’na döndüğünde Kadınhanı Müftüsü Mehmet Müslimoğlu’ndan da fıkıh ve feraiz dersleri aldı. 1957 yılında evlendi. Akşehir (Absarı) ve Konurören’de imamlık yaptı. 1962-1983 yılları arasında Kadınhanı’nda vaizlik yaptıktan sonra emekli oldu. Emeklilik hayatında da fahri olarak vaazlar vermeye devam etti. Güler yüzlü, halim bir insan olup, vaazlarıyla Kadınhanı halkı üzerinde derin tesirler bırakan Büyükcam, 2001 Mayısında vefat etti.

Tatarzade Hacı Osman Efendi (1855-1949)

Kadınhanı’nda doğdu. İlçenin Karahisarlı Mahallesi’ne kayıtlı olup, babası Tatarzade Hacı Hüseyin Efendi’dir. On dört yaşında hafızlığını tamamladı. 1869 yılında Sille’ye giderek Hacı Hafız Mehmet Efendi Medresesinde İsmail Nazifi Efendi (Baykal)’den icazet aldı. 1884 yılında babasının Kadınhanı’nda yaptırdığı medresede yirmi altı yıl müderrislik yaptı. Seferberlik yıllarında tedrisatı bırakarak beş sene çiftçilikle uğraştı. 1919’da Kadınhanı Müftülüğüne tayin edildi. Bu görevini 1932 yılına kadar sürdürdü. O yıllarda 10. Yıl Abidesi’nin bulunduğu park ve sebze hâlinin yeri kabristan idi. Zamanın kaymakamı Sait Koçak, kabristanı kaldırmak için kendisinden istediği fetvayı vermeyip, görevinden istifa etti (1932). 1949’da vefat etti. Pınarbaşı Mezarlığı’nda metfundur.

Tatarzade Hacı Osman Efendi’nin yaşlılık dönemlerinde Kadınhanı’nda müthiş bir kuraklık meydana gelir. Kadınhanı halkı yağmur duası için şehrin dışında (şimdiki İlçe Tarım’ın olduğu yerde) toplanmıştır. Zamanın posta müdürü: “Dua edecekler de yağmur ağacakmış!” diyerek ahaliyle alay eder. Çok yaşlı olan Osman Efendi, o zaman az bulunan bir otomobille dua yerine getirilir. Hava açıktır ve gökyüzünde hiç bulut yoktur. Hoca Efendi duaya başlar. Duanın sonuna doğru gökyüzü birden kararır ve bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlar.

Bürokratlar:

Şeker, İbrahim (1954-2008)

Örnekköy’de doğdu. Şakir Şeker’in oğludur. Örnekköy İlkokulu, Kadınhanı Ortaokulu ve Konya Gazi Lisesinin ardından 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Bir süre SSK İstanbul-Eminönü ve Konya Bölge Müdürlüklerinde çalıştıktan sonra 1980 yılında Konya Maiyet Memurluğuna atandı. Akşehir kaymakam refiki, Koyulhisar, Suşehri ve Pınarhisar kaymakam vekillikleriyle Arsin, Akdağmadeni ve Şırnak kaymakamlıkları yaptı.

1987 yılında Ulaştırma Bakanlığına geçip, 1992 yılına kadar İzmir Adnan Menderes Havalimanı Sosyal Hizmetler Müdürü olarak görev yaptı. 1992 yılında İçişleri Bakanlığına geri dönerek Çat Kaymakamlığına atandı. Daha sonra Adıyaman vali yardımcısı ve Düziçi kaymakamı olarak görev yaptı. 2000 yılında İçel Vali Yardımcılığına atanan Şeker, bu görevi esnasında 2008 Şubatında vefat etti. Konya Yazır Mezarlığı’nda metfundur.

Hayırseverler:

İçil, Faik Ali (11.10.1926-28.07.2012)

Kadınhanı’nda doğdu. Ata Efendi ile Fahriye Hanım’ın oğludur. İlk tahsilini Kadınhanı’nda yaptıktan sonra ortaöğrenimini Konya ve İstanbul’da yaptı. İstanbul Haydarpaşa Lisesinin ardından İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulunu bitirdi (1947). Aynı yıl ünlü tefsir âlimi Hamdi Yazır’ın yeğeni Sündüs Hanım’la evlendi. Sema (Yenal) ve Şemsa (Yeşil) adlarında iki kızı vardır.

İstanbul’da ticaret ile meşgul olan İçil, Çavdar köyüne bir cami ile Kadınhanı merkezine babasının adını taşıyan Ata İçil Lisesi, Sündüs İçil-Faik Ali İçil Öğrenci Yurdu ile Kadınhanı Meslek Yüksekokulunun ek binasını yaptırdı.

TBMM’ce Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen İçil, 28 Temmuz 2012 tarihinde İstanbul’da vefat etti ve Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Koyuncu, R. Rıfkı (1936-2009)

Kadınhanı’nda doğdu. Tahsilini Kadınhanı’nda tamamladı. Bir müddet baba mesleği manifaturacılık yaptı. Önce petrol dağıtımcılığında, ardından otomotiv sektöründe önemli bir konuma geldi. 2007 yılında Kadınhanı ilçesine 50 yataklı ve diyaliz ünitesi bulunan tam teşekküllü bir hastane yaptırarak devlete bağışladı.

R. Rıfkı Koyuncu, 2009 yılında vefat etti.

LÜTFİ ÖZKUL

BİBLİYOGRAFYA