KADINHANI

Fatma Kuyusu

Kuyu, Kadınhanı’nın Meydanlı köyünde, bu köyü Köylütolu köyüne bağlayan yol ile Atlantı yolunun ayrıldığı mevkidedir. 1904 yılında Meydanlı köyünden Fatma Hanım tarafından Girit Harbi’nde şehit düşen kocası İsmail adına kazdırılmıştır. Kocasının hayrı olarak bu kuyuyu kazdırmaya karar veren Fatma Hanım, bir sabah erkenden bir koç hazırlayarak kuyuyu kazacak ustalarla birlikte tarlasının yolunu tutar. Altmış dönümlük tarlaya vardıklarında yanlarındaki küçük bir çocuğa koçu tarlada gezdirtirler. Bir müddet tarla içinde gezdirilen koç kuyunun bulunduğu yere gelince yatar. Burada koçu kesip kuyunun kazmasını vururlar. Koçun etiyle yapılan yemek köylüye ikram edilir. Kuyucular on iki metre kadar derine indiklerinde kül ve çeşitli eşya eskileriyle karşılaşırlar. Meğerse burası çok eski bir kuyu imiş. Yapılan temizlikten sonra bu kuyunun ağzını kapatan üçgen taşı delerek yirmi metre civarındaki kuyuyu ortaya çıkarırlar.

Taşını ördürüp serenini diktirerek kuyuyu faaliyete geçiren Fatma Hanım, tarlasının, kuyunun etrafındaki on dönümünü meraya çıkartır. Köylü ve yolcuların istifadesine sunulan bu kuyudan Başkomutanlık Meydan Muharebesi öncesi burada konuşlanan süvari birliğinin asker ve atları da yararlanmıştır.

Fatma Kuyusu, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 22.11.2012 tarihinde kültür varlığı olarak tescil edilip koruma altına alınmıştır.

Fatma Kuyusu (M. Büyükçanga)

MEHMET BÜYÜKÇANGA

BİBLİYOGRAFYA