KADINHANI

VII. EKONOMİ

Coğrafi konumu ve ikliminin de etkisiyle ekonomisi tarıma dayalı olan ilçede buğday, arpa, pancar üretimi yoğun olsa da nohut, mısır, ayçiçeği, fasulye gibi ürünler de önemli miktarlarda üretilmektedir. İlçe sınırları içerisine kurulan Altınova Tarım İşletmesi* ilçedeki tarım ve hayvancılığa önemli destekler sağlamaktadır. İlçede yakın zamanda gerçekleştirilmesi planlanan mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çalışmalar da devam etmektedir.

Kadınhanı’nda 300.000’i sulu tarım, 1.384.614’ü kuru tarım, 270.000’i çayır ve mera arazisi, 44.166’sı ormanlık alan ve 165.231’i tarım dışı olmak üzere toplam 2.164.005 dekar arazi bulunmaktadır.

İlçede arazinin verimlilik durumunu incelediğinde, ilçe topraklarının %71,6’sının tarıma uygun olan I, II, III ve IV. sınıf arazilerden oluştuğu görülmektedir. Tarım alanı olarak kullanılan araziler, genellikle ilçenin orta kesimindeki alüvyon alanlarda yoğunlaşmıştır.

Veriler ve arazinin genel yapısı göz önünde bulundurulduğunda alanın düz ve alçak kesimlerinde tahıl, baklagil, yem bitkileri, şekerpancarı, ayçiçeği, haşhaş, küçük bir oranda da iklime uyumlu sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bölgede tahıl ve şeker pancarı tarımı ön planda bulunmakta iken, son yıllarda AB uyum yasaları gereği şeker pancarı yetiştiriciliğine kota konulması ile birlikte alanda şekerpancarı yetiştiriciliği sekteye uğramış; bununla beraber devlet desteği ile mısır ve ayçiçeği yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır.

İlçede sulu tarım arazisi çok az olup, bunun büyük kısmı yeraltı sularıyla, Ilgın Çavuşçu Gölü’nden, kanallarla gelen sulama suyuyla ve bir kısmı da Osmancık Göleti’nden sulanmaktadır.

2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kadınhanı ilçesinde izin belgesi olmak şartıyla haşhaş üretimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbesttir. Meyve ve sebze üretimi, tahıl üretiminin yanında son sıralarda yapılan ekonomik faaliyetlerdendir.

İlçede tarımın yanında hayvancılıkta da hızlı bir gelişme yaşanmaktadır. Köylere Hizmet Götürme Birliğinden gerek doğrudan hayvan temini gerekse hayvancılık kredisi bağlamında faydalanılmakta ve böylece hayvan besiciliği alanında yapılan yatırımlar artmaktadır.

Hayvancılık, ilçenin özellikle yüksek kısımlarında önemli bir geçim kaynağıdır. Hayvancılığa bağlı olarak yayla, çiftlik ve ağıl yerleşmeleri oluşmuştur.

Hayvancılık faaliyetlerine bakıldığında, ilçede büyük ve küçükbaş ile kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık faaliyeti daha çok ovalık alanda, büyükbaş hayvancılık da sahanın yüksek kesimlerinde yapılmaktadır.

Daha çok koyunun beslendiği ilçede özellikle Karaman koyunu olmak üzere, merinos, kıl ve tiftik keçisi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sahada en çok Atlantı, Başkuyu, Saçıkara gibi yerleşimlerde bu faaliyetlere rastlanılmaktadır.

8.600 büyükbaş, 65.000 civarında küçükbaş hayvan varlığına sahip olan ilçede mera, besi ve ahır hayvancılığı gelişme göstermiştir. Mera alanlarının darlığı ve devlet tarafından besi ve ahır hayvancılığının desteklenmesi, ahır ve besi yetiştiriciliğini ön plana çıkarmıştır. Son yıllarda yürütülen projeler sayesinde ilçede besi hayvancılığı her geçen gün gelişmektedir. Arıcılık ise fenni kovanlarda yapılmakta ve ilçede bal üretimi her yıl artış göstermektedir.

İlçedeki ekonomik hayat, yılın belirli dönemlerinde hareketlilik kazanmaktadır. İlçe ekonomisinin tarıma dayalı olması nedeniyle özellikle hasat zamanlarında ciddi bir ekonomik canlanma yaşanmaktadır. Bunun en önemli göstergelerinden birisi de hasat zamanının denk geldiği yaz ayları itibariyle ilçede yaklaşık 200 kadar düğün merasiminin yapılıyor olmasıdır. Bir düğünün ilçede minimum 25.000 liraya mal olduğu düşünülürse, bu mevsimsel ekonomik canlılık daha iyi anlaşılabilir.

İlçe merkezinde cumartesi günleri kurulan pazarlar, ilçe ekonomisinin can damarlarından birini oluşturmaktadır. Meyve-sebze pazarı, hayvan pazarı, yoğurt pazarı, tekstil pazarı ilçedeki pazarlardır. Bunlara ek olarak sürekli faal olan bir de ağaç pazarı bulunmaktadır.

Kadınhanı Trafik Tescil Büro Amirliğinin kayıtlarına göre Kadınhanı ilçe merkezi ile kasaba ve köylerine ait tescilli araç sayısı 9.100’dür. İlçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren esnaf sayısı da 600’dür. İlçede Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ziraat Odası ve Şoförler Cemiyeti bulunmaktadır. İlçe merkezinde beş farklı bankaya ait ATM bulunmakta, bu bankalardan ikisi şube olarak da hizmet vermektedir.

İlçe merkezinde bulunan Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören 2.000 öğrencinin %90’ı, ilçe merkezindeki devlete ait ya da sivil öğrenci yurtları ile kiraladıkları evlerde kalmaktadırlar.

İlçedeki sanayi sitesinde ağırlıklı olarak oto tamir, biçer-döver tamir, kaporta işleri ve oto-elektrik işleri yapılmaktadır. Birkaç istisna dışında üretime yönelik çalışma yoktur. Ayrıca ilçedeki süt üreticilerinin süt toplama merkezleri de bu sanayi sitesi içinde yer almaktadır.

Sanayinin pek gelişmediği ilçede atölye ve fabrika az sayıda olup, en önemli tesis özel sektöre ait olan tekstil fabrikasıdır. Diğer bir işletme ise devlet tekelinde olan Altınova Tarım İşletmesidir. Ayrıca ilçede bir tuğla fabrikası, iki un fabrikası ile bir yem fabrikası mevcuttur.

İlçede yaklaşık 700’ü sürekli faal, 1.500 ticari işyeri bulunmaktadır. En çok faal üyesi bulunan meslekler bakkallar, kahvehaneler, sebzeciler ve biçerdövercilerdir. Cumartesi günleri ilçe merkezinde pazar kurulmakta; civar köy ve kasabalardan gelenlerle ilçede bu günlerde ticari bir canlılık yaşanmaktadır. İlçe gelişmişlik düzeyi endeksine göre 872 ilçe içinde 578. sırada, Konya’nın 31 ilçesi içinde ise 21. sıradadır.

ABDURRAHMAN DİNÇ, BEHİÇ ÖZCAN

BİBLİYOGRAFYA