KADIZADE ÖMER SADIK EFENDİ

Müderris, vakıf kurucusu. (1847-1930)

Konya’da doğdu. Babası Kadızade Ahmet Efendi’dir. Babası ve büyük babaları hep kadı oldukları için bu aileye Kadızadeler denmiş ve oturdukları sokağa da Kadılar Sokağı adı verilmiştir.

Zamanının tanınmış âlimlerinden tahsilini tamamlayan Ömer Sadık Efendi, Nakiboğlu Medresesinde otuz altı yıl müderrislik yaptı. Özdemirî Medresesinin de son müderrisidir. Halk arasında “Sadık Hacı” olarak ün yaptı. Medreselerin kapatılmasından sonra uzun yıllar Özdemirî Medresesinin içerisinde bulunan Diğin Camii’nin imamlığını yaptı. Varlıklı bir kişi olan Ömer Sadık Efendi, çarşı içerisinde birkaç dükkânını da bu camiye şartlı olarak vakfetti.

Nakiboğlu Medresesi müderrisi iken 1299/1881-82 yılında elli beş talebesine Molla Cami, İsagöçi ve Mülteka, 1300-1301/1883-1884 yıllarında da elli beşer talebesine Meani, Dürer, Kafiye ve Velediye okuttu. Abdülvahit, Amil ve Abdülhalim Çelebiler zamanında da Dergâh’ta Mevlevi dervişlerine ve İdadide Arapça ve Farsça dersleri de verdi.

Müderris Komisyonu’nda üyelik, Mesalih-i Talebe Komisyonu’nda reislik görevinde bulundu. Bu görevler onun ilmî yeteneğinin açık delilidir.

Son zamanlarını evinde okuyarak, yazarak ve ibadet ederek geçiren Ömer Sadık Efendi’nin bitirmek üzere olduğu tefsiri, vefatı ile tamamlanamamıştır. Çok iyi Arapça ve Farsça bilen Ömer Sadık Efendi’nin basılmamış bir Kamus’u ile birkaç eseri daha varsa da vefatı ile bunlar da yok olmuştur.

1930 yılında vefat eden Ömer Sadık Efendi, Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

FEYYAZ CANER

BİBLİYOGRAFYA