KADRİ EFENDİ HANI

(Kurşunlu Han) Osmanlı Dönemi eseri.

Daha çok “Kadri Efendi Hanı” olarak bilinen han, burada kurşun toprağı alınıp satıldığı için “Kurşunlu Han” olarak da isimlendirilmiştir. Konya Bedesteninin yakınında olan Kurşunlu Han, bir sicil kaydına göre, aynı zamanda Boyahane civarında ve iki katlı kârgir duvarlı bir yapıdır.

Kurşunlu Han’ı, Konya Bedestenini de inşa ettiren şeyhülislam ve kazaskerlik yapan Kadri Efendi yaptırmıştır. Kadri Efendi, hanın gelirini yine kendisinin yaptırdığı ve tamir ettirdiği çeşmelerine vakfetmiştir. 1584 Tarihli Karaman Vilâyeti Kanûn-nâmesi’nde “Su taksiminin kanûn-ı mutadı budur ki zikr olunur” başlığı altında: “…sadrü’l-eali zahrü’l-mevali müfti ve kadıasker olan Mevlâna Kadri Çelebi Efendi nefs-i Konya’da olan çeşmeler ki tamir eylemişdir, bunlardır ki zikr olunur. Beyhekim Mahallesi’nde ve Şadi Bey Zaviyesi ardında ve İmaret Mahallesi’nde kendi inşa eylediği handa ve şadırvanda ve andan taşan su Karaarslan Mahallesi’nde çeşme olmak tayin olunmuştur. Ve bu cümlenin rakabatı han mahsûlünden ve bezzâzistan mahsûlünden sarf olunup bakisi ve ziyadesi vakıfnâmesi mucibince mesârifine sarf olunmak kendi vakfında mestûrdur mucibiyle amel oluna...” şeklinde bu husus vurgulanmıştır.

5 Mayıs 1715 tarihli bir belgede Bezzazistan yakınındaki Kurşunlu Han’ın on iki odasına on beş günlük kira bedeli olarak iki kuruş ödendiği belirtilmektedir. Bir başka sicil kaydında ise aylık olarak üst kat odalarından yirmi, alt kat odalarından on ikişer akça kira alındığı konu edilmiştir. Elli bir odası bulunan Kurşunlu Han’ın icarı önceleri on iki kuruş iken 1119/1707’de altmış beş kuruşa çıkmıştır.

Kadri Efendi Hanı’nın XIX. yüzyıl başlarında Konya Bedesteni ile birlikte yıktırıldığı tahmin edilmektedir.

 

ALAATTİN AKÖZ

BİBLİYOGRAFYA

  • KŞS, 35; 45; Oğuzoğlu, 1980; Küçükdağ, 1989.