KALECİK MESCİDİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Meram’a bağlı Kalecik (günümüzde Şükran) Mahallesi’nin, Hisar Sokağı’nda, İplikçi Camii’nin güneyinde yer alan cami, giriş cephesindeki kapı açıklığının üzerinde yer alan dört satırlık inşa kitabesine göre H 1342/1923 M yılında mahalle halkı tarafından yeniden inşa edilmiştir. Ancak caminin giriş açıklığının solunda yer alan ve günümüz Türkçesi ile yazılmış kitabede ise caminin 1911 yılında yaptırıldığı belirtilmektedir. Ancak tarihî kayıtlar incelendiğinde H 1253/1837 M tarihinde Veznedar Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan aynı yerdeki ilk mescit, 1911 yılında onarılmış ve 1923 yılında ise günümüzdeki şekliyle yeniden inşa edilmiş olmalıdır.

Yapı subasman seviyesine kadar taş, beden duvarlarında ise kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Kareye yakın dikdörtgen biçimli tek bir mekân olarak planlanan camiye, iki basamaklı bir merdivenle ulaşılan çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Cami dördü kuzey cephede, dördü de doğu cephede olmak üzere toplam sekiz pencere ile aydınlatılmaktadır. Alt sıradaki pencereler dikdörtgen biçimli ve daha büyük boyutlu iken üst sıradakiler kare biçimli ve daha küçük boyutlu olarak yapılmışlardır. Batı ve güney cephesi sağır olarak bırakılmış caminin, güney cephesinde mihrabın iki yanında birer dolap nişine yer verilmiştir.

Sade yarım daire planlı alçı mihrabı ve ahşap minberi bulunan caminin, kuzey cephesinde ahşap malzemeden yapılmış ikinci kat mahfili yer almaktadır.

Caminin üzeri içte alttan çakmalı ahşap tavan, dışta ise kırma çatı ile örtülüdür. Genel anlamda sade olarak biçimlendirilmiş caminin, süsleme programı tavan yüzeyinde toplanmaktadır. Çıtalarla geometrik panolara ayrılan tavanın ortasında baklava dilimi şeklinde tavan göbeğine yer verilmiştir.

Tipik bir mahalle mescidi olan Kalecik Mescidi, hâlen ibadete açıktır.

Kalecik Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/192-194; Altun, 2009, 211-213; Konya Envanteri, 2010, 155.