KARAGÜLLE, HULKİ

Konya milletvekili, baro başkanı. (1880-1963)

Taşkent’te doğdu. Babası ulemadan “Sultan Vaizi” adıyla anılan Abdülbaki Efendi, annesi Hacı Yusuf Efendi’nin kızı Ayşe Hanım’dır. Taşkent Sıbyan Mektebi ve Rüştiyesini bitirdikten sonra medrese tahsilini Hadimî Büyük Mehmet Efendi ile Yeğen Efendizade Mustafa Hoca’da tamamlayarak icazet aldı. Mekteb-i Kuzata da devam ederek oradan da mezun oldu. Medrese tahsiliyle yetinmeyen Karagülle, daha sonra Konya Mekteb-i Hukuka devam ederek buradan da diploma aldı.

I. Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde Nureddin ve Deli Halit paşaların kumanda ettiği ordu saflarında savaştı. 1918 yılında Antalya Müdde-i Umumiliğine tayin edildi. 1919 yılında Hacı Mehmet Efendi’nin kızı Şefika Hanım’la evlendi. Bu evlilikten Nilüfer, Nihal, Hilâl ve Özgen adında dört çocuğu oldu.

Daha sonra Kastamonu ve Afyon hâkimliklerinde bulundu. Millî Mücadele’nin başlaması ile yeniden askere çağrıldı. Cumhuriyet Döneminde Beyşehir ve Seydişehir hâkimi olarak görev yaptı. Daha sonra istifa ederek Konya’da avukatlığa başladı. Konya Halkevi ve Konya Barosu (1838-1943) başkanlıklarında bulundu.

VII ve VIII. dönemlerde Konya milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı. Karma ve Adalet Komisyonu başkanlıklarında bulundu. Hadim-Taşkent yolunun yapılmasında ve Taşkent’e elektrik getirilmesinde, Hadim’e ortaokul açılmasında emeği geçti.

Çok iyi Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Karagülle, 1950 yılı seçimleri sonrasında mesleği olan avukatlığı geri döndü. Zamanının tanınmış avukatlarındandı. İştirak ve Teşebbüs adlarında iki eseriyle birkaç ciltlik hatıratı basılamamıştır. 18 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da vefat etti. Kabri Cebeci Asri Mezarlığı’ndadır.

Hulki Karagülle

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Es, MKA, II/218; Hadimioğlu, 1983, 171; Uz, 2006, 76-77.